25. 1. 2011

Kam v Brně naslepo: Café Práh (Ve Vaňkovce 1)

Café Práh, nekuřáckou kavárnu v úzké nudli mezi nákupním centrem a Wannieck Galery netřeba představovat. Kavárna je primárně tréninkovým pracovištěm, které lidem bojujícím s duševní nemocí pomáhá zvykat na běžnou pracovní zátěž.

Ale za posledních pár měsíců se Café Práh také stává důležitým útočištěm DYI kultury. Hlavně jejích niternějších forem, které ještě nezapoměly pracovat s tichem a většinou vystačí bez stroboskopu a silného aparátu. Program se hemží literáty, poslechovkami, folkaři, cestovateli a sem tam i etablovanými jmény, jako např. zrovna dnes vystupující Slávek Janoušek. A nezapomenout ani na stand-up comedy(!), která jinde také nemá na růžích ustláno.

Osobou zodpovědnou za kulturní hemžení je Michal Kosmič Šimíček a hned při prvním setkání mě překvapil v dnešním době stále ještě nedostatkovým přístupem "jasně, to určitě půjde". A to jsem po něm žádal pomoc zorganizovat cestopisné promítání během následujících osmi hodin. A šlo to!

Café Práh je tak díky Michalovi takzvaně "flexibilní", řečeno zprofanovaným zaklínadlem profesionálních konzultantů. Tím neříkám, že do programu bere všechno. Tím říkám jen, že Michal není programový srab, který musí mít své jisté předem!

Ke kulturní misi Café Práh se určitě ještě na stránkách Brnopolis vrátím.  A jestli se mi povede iniciovat vznik databáze Brno Performance Points, po které jsem volal minulý týden, bude za ní přesvědčení "jasně, to určitě půjde", které čerpám z přesně takových oáz amatérských nenechavců, jako je Café Práh.

Přeji vám dobrý den s vůní dobré kávy a dobrým slovem v uchu.

Žádné komentáře: