21. 5. 2008

Den Afriky v Semilassu

Solidafrica – Sdružení Afričanů v ČR - pořádá každoročně „Den Afriky“. Ten letošní proběhne 24.5. od 18 hod v Semilassu. O přípravách a historii této kulturní akce jsem si povídal s Denise Carelse, učitelkou angličtiny původem z Jihoafrické Republiky.

Jak tradice „Dne Afriky“ vznikla?
První Den Afriky jsme uspořádali ještě pod – jak vy říkáte – ÚV KSČ na konci osmdesátých let. To byla hlavně studentská akce pořádaná Afričany na kolejích. Navařili jsme tradiční africká jídla, přivezli jsme nebo ušili africké oblečení a udělali večírek. V devadesátých letech jsme se pak registrovali jako občanské sdružení.

A dnes?
Den Afriky má na můj vkus hodně komerční charakter. Dřív jsme měli sál i kuchyni zadarmo, ale dnes jsou s organizací spojené náklady na sál, suroviny, zvuk atd. a my musíme hledat zdroje na jejich pokrytí. Den Afriky je sice otevřený komukoliv ale návštěvníci musí zaplatit vstupné. Osobně jsem měla raději ty večírky, když mi bylo dvacet.

Je datum pro Den Afriky vybráno náhodně?
Ne, snažíme se vždy, aby bylo v květnu co nejtěsněji k Memorial Day.

Jaký chystáte program?
Pestrý, těžko to stručně popsat. Něco málo najdete na webu, ale pozor: Afrika je strašně různorodá a tradice na severu jsou naprosto odlišné od těch na jihu. Liší se všechno - jídlo, oblečení, tance a hlavně mentalita. Den Afriky pomáhá i nám pochopit Afričany z opačného konce kontinentu.

Rozumím. Stačí si představit, jak chystat program pro „Den Evropy“… Jaká je vlastně oficiální řeč sdružení?
Čeština, pochopitelně. To jediný jazyk, který tu umíme všichni. Další jazyky se řídí podle bývalých koloniálních mocností. Angličtina, francouzština, portugalština… Z Jižní Afriky jsem tu jediná, je tu hodně Etiopanů, Nigerijců a hlavně Angolanů, ti mají dokonce vlastní organizaci.

Proč jste si za místo k životu vybrala Brno?
Je tu dobrá infrastruktura a z Brna je dobře dostupná východní i západní Evropa. Praha už je moc velká přelidněná. A lidé jsou vesměs příjemní. Jen v obchodech, když chci, aby se ke mě chovali jako k zákazníkovi, musím mluvím anglicky. Pak se přístup prodavačů o 100% změní. Do té doby jsem jim naprosto fuk a to je opravdu ostuda.

Žádné komentáře: