20. 5. 2008

Návštěvníci muzejní noci nezemřou hladem ani žízní

Někteří si možná vzpomenete, že jsem se před rokem na „své čestné slovo“ přihlásil za Brnopolis k tomu, že se pokusím o letošní muzejní noci domluvit s brněnskými restauratéry, aby nezapomněli na zvýšený zájem a loňské stesky návštěvníků a nechali otevřeno o něco déle.

Dnes už můžu přiznat, že to bylo lehké hrdinské gesto. Když jsem celou tuhle akci začal organizovat, nebyl jsem si až tak jist výsledkem. První facku jsem dostal hned na začátku. Naivně jsem si totiž myslel, že získám ke spolupráci některou ze středních škol, jejichž studenti by v rámci praxe obešli vybrané restaurace, kavárny a kluby a představili náš záměr.

Narazil jsem docela dost. Většina z osmi oslovených ředitelů škol mi řekla, že tohle jejich studenti dělat nemohou (obcházet „hospody“), někdo si rovnou řekl o peníze, někdo chtěl, abychom ty studenty pojistili atd. Naštěstí mi kolegové pomohli najít několik VŠ studentů, kteří se úkolu ujali.

Nad mapou Brna jsme udělali malou rešerši uvažovaných podniků a rozdělili je mezi studenty. S pomocí paní doktorky Tlachové z Moravské galerie jsme vytvořili oficiální dopis a připravili dohodu o spolupráci.

Ze stovky oslovených zařízení se do muzejní noci nakonec zapojí 61. Ukázalo se, že zdaleka ne všichni o muzejní noci věděli, resp. kdy přesně se koná. To potvrdilo naši domněnku, že „restauratéři“ a „muzejníci“ se trochu míjejí a že naše idea spojit je pro dobrou věc nebyla tak špatná.

Potěšila mě i kreativita, s jakou podniky reagovaly na náš návrh motivovat potenciální návštěvníky speciální nabídkou. Když se podíváte na seznam zařízení, najdete např. půlnoční menu za 99 Kč, čtyřchodové menu za 199 Kč, calvados za 25 Kč nebo něco na uvítanou zdarma.

Přehled zapojených podniků s adresami, otevírací dobou a speciálními nabídkami je již na webu a bude vyvěšen na plakátech v každém muzeu i v informačním autobuse na Moravském náměstí. Upozornění na otevřené restaurace má také vyjít v sobotu v Rovnosti.

S majiteli zúčastněných podniků jsme domluveni, že po skončení akce dostaneme zpětnou vazbu, zda jim stálo za to mít otevřeno déle. Mohou se sami vyjádřit i v komentářích pod tímto článkem. Stejně tak se o své kulturní i gastronomické dojmy můžete podělit vy, kteří vyrazíte v sobotu večer do centra.

Maličká poznámka na konec. Celé tohle dobrodružství stálo necelých 9 tisíc Kč a cca 50 hodin času všech, kteří mi v tom pomáhali. Doufám pevně, že se tahle troška už najde v rozpočtu příštích let, aby se v našem nápadu dalo pokračovat i dál.

3 komentáře:

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

Tak to je super - máte moje velké uznání. Místo hudrování docela jednoduchá a levná akce, která může velmi výrazně zvýšit spokojenost všech! :)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Já k tomu jen dodám, že ty peníze věnoval Roman ze své vlastní kapsy. Podobně jako další aktivity Brnopolis, které si hradíme sami, bez podpory města nebo kraje.

Vzhledem k tomu, že letošní rozpočet Muzejní noci byl přes milion Kč s poloviční účelovou dotací, myslím si, že 1% by příště mohlo být použito na tohle.

Anonymní řekl(a)...

K velké lítosti jsem na poslední chvíli musela na celý víkend odjet mimo Brno a muzejní noc jsem normálně prošvihla. Mohu však tlumočit stručnou odezvu svých odrostlých dětí: "Bylo to super!V hospodě jsme byli do tří!" V které to bylo opravdu nevím, ale to asi není podstatné. Akce perfektně zafungovala, díky Romane!
Daniela Kolejková