7. 1. 2009

Kavárna a internet - jde to dohromady?

Ze statistik návštěvnosti se zdá, že loni zde nejvíce táhlo téma kaváren a wi-fi. Jenže "internetová kavárna - to je prostě paskvil" - tohle aspoň říká jeden z dotázaných na začátku filmového dokumentu ze seriálu STYL věnovaný brněnským kavárnám. Jde to tedy vůbec dohromady?

To se chci právě zeptat. A nabízím svůj osobní pohled.

Internetová kavárna ve svých počátcích byla spíše strohou místností s pár počítači připojenými k internetu, kde jste na požádání dostali i něco k pití. Pamatuji si to hlavně z řeckých ostrovů, kde přežít hodinu bez frappé nebo džusu hraničilo s otázkou samotné existence. Od těch dob je mnohé jinak.

Na jedné straně si můžeme ve velkých městech zajít vyřídit poštu do levných internetových center s desítkami počítačů vedle sebe. Na straně druhé máme obvykle na výběr z mnoha kaváren, restaurací a barů s kompletní nabídkou občerstvení, mnohem příjemnější atmosférou a s možností připojit se na internet (často zdarma) svým notebookem, mobilem nebo něčím mezi tím.

A tady jest schován pudlík. Nemusíme si ani hrát se slovíčky. Pokud myslím tu druhou z výše zmíněných možností, internetová kavárna nebo kavárna s internetem je prostě v mém chápání především kavárna. Měla by mít svůj styl (ty lepší snad i vyzařující genius loci), aspoň trochu originální nabídku pochutin, pozornou obsluhu a pokud možno klid (tedy ne vyřvávající rádio) a - wifi.

Od těch dávných dob se totiž změnila ještě jedna věc - výrazně vzrostl počet hostů, kteří mají zařízení pro internetové připojení stále u sebe. A vyřídit si v kavárně při čekání na společnost osobní poštu nebo si přečíst novinky z médií či něco od svých oblíbených autorů je prostě alternativou k dřívějšímu čtení novin. Noviny - už v tom slově číhá past. Pro koho jsou odpoledne texty v tištěných novinách novinkami dne?

Nabídka bezplatného wifi v kavárnách mi nápadně připomíná zápůjčku novin. Oboje by mělo být součástí kultury kavárny a vyjádřením péče o hosty. Internet v kavárně pro mě vůbec není signálem, abych v ní čekal moderní design, kabely mezi stoly a kávu v kelímku. Naopak - budu rád, pokud možnost bezdrátového připojení poznám jen podle decentní zmínky v menu nebo podle ostatních hostů, kteří místo šustění tiše ťukají.

Co si myslíte vy? Patří do kavárny internet? A kam rádi chodíte?

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Když se řekne kavárna, představím si místo pro komunikaci a názory. Ne ovšem komunikaci internetovou a názory z blogů. Jde o to se s lidmi scházet. Dívat se na ně přes stůl s kávou a pozorovat jejich výraz, když něco chválí, když se rozohní, nebo se prostě a jednoduše naštvou. Chci se k člověku nahýbat blíž, když diskutujeme citlivá témata, a hrozit prstem, když probíráme politiku. Internet je neosobní a beztak ho máme dneska všichni doma. Proč potom chodit vůbec ven mezi lidi, jestli nadále hodláme komunikovat jen pomocí jedniček a nul.
Na druhou stranu je dobré ukrátit si surfováním čas, když na někoho čekáme...
Na třetí stranu se ale do "internetových" kaváren chodilo vždy kvůli "internetu" a obrazovky uživatelů prozrazovaly, že zrovna vedou vášnivou diskusi někde ve virtuálním světě. A to nemá s pojmem "kavárna" nic společného.
Ať to skládám jak to skládám, dohromady mi to prostě nesedí.
E.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Na to, jaký je hlavní smysl kavárny, máme úplně stejný názor. Ale stejně jako dříve si tam chodili lidé také číst noviny nebo psát - uprostřed veřejné samoty (tenhle pojem jsem slyšel v tom loňském TV dokumentu a moc se mi líbí) - tak chodí i dnes. Ale ne už tolik za novinami a psaním na papír.

Není prostě sousloví "internetová kavárna" anachronismus? To jsem chtěl říct. Já prostě rád chodím do kavárny bez přívlastků (maximálně na víno s přívlastkem) a myslím si, že k příjemnému prostředí, kvalitnímu servisu a péči o hosty dnes patří (vedle novin, které nikomu neupírám) bezplatné wi-fi. Což vůbec nemusí znamenat, že celé sezení prosurfujeme místo toho, abychom se pořádně pohádali se spolustolovníky nad omezeností světa tam venku.

Jenda řekl(a)...

Celkem se s vaším názorem ztotožňuji. Samozřejmě, že pokud jdu do kavárny sednout s někým, tak chci zejména příjemné prostředí. Ale kavárna se dá využít například i na polopracovní setkání a v tu chvíli se wi-fi více než hodí. Stejně jako vaše myšlenka, že wi-fi pouze nahrazuje klasické půjčované noviny známé z kaváren.

Petr Marčišák řekl(a)...

Musím říci, že mě osobně kombinace kavárny a internetu k sobě jde, ale musí jít vždy na prvním místě o kavárnu. Chodíme přeci do kavárny kvůli prostředí, atmosféře či výborně kávě, ne protože že tam mají superrychlý internet. Takže pro mne je v době všudypřítomného bezdrátového připojení a dostupnosti zařízení pro mobilní internet, pojem internetová kavárna jako taková minulostí. Možná internetový kiosek na letišti, nebo v info centru, ale doba tmavých místností s desítkou ohmataných desktopů a kávou z kelímku je myslím nenávratně pryč.

Akorát bych nesouhlasil s tím, že by notebook s wifi mohl nahradit klasické noviny, jejich půjčení, čtení a funkci v kavárně. Pokud na vašem stole v kavárně otevřete notebook, zapnete email, všechny možné i nemožné komunikační kanály, přihlásíte se na vaši oblíbenou sociální sítě, rázem jste mnohem více spojen s děním „tam uvnitř“ než s děním okolo vás. Oproti tomu noviny jsou mnohem pasivnější a takovým způsobem nepřetrhají vaše sociální vazby v kavárně, jako to zaručeně udělá obrazovka vašeho notebook před vámi.

Anonymní řekl(a)...

Ve Star Wars: Episode II – Attack of the Clones je na Coruscantu jakýsi café bar Planeta s jídelničkou umístěný v CoCo town, čtvrti nedaleko senátního distriktu, kterou vlastní Dexter Jettster. Kohoutí bytost, která zde obsluhuje společně s přeuctivou a ochotnou robotickou servírkou. Přál bych si tam někdy zajít na kafe... Možná bych jim mohl položit otázku, zdali wi-fi nebo ne...

Během natáčení dvou dokumentů o kavárnách jsem vyslechl řadu názorů na současnost kavárny od oněch staromilsky puristických až po ty futuristické. Můj názor na notebook v kavárně je poměrně jednoznačný. Diskuze, zda ano nebo ne, jsou pro mne nesmyslné podobně, jako by někdo v hudbě diskutoval, jestli používat elektrickou kytaru, syntetizéry či computery. V hudbě to nikdo přirozeně neřeší, protože alespoň v Evropě je samozřejmou součástí umění inovativnost.
Co činí kavárnu dobrou? Design a architektura? Dobré kafe? Dobrý kavárník? Tradice? Osobnosti, které tam chodili či chodí? Počet novin? Wi-fi? Přece všechno dohromady, onen těžko rozporcovatelný amalgám toho všeho.
Kavárna pro mne byla vždy poslem moderny a demokracie. Zaručuje možnost sebevyjádření. Je místem lidské komunikace ve všech vrstvách a polohách. Od vzájemné diskuze, přes čtení knihy, práci,přemýšlivé lelkování až po plavbu ve virtuálních vlnách internetu. Jsem přesvědčen, že kdyby kavárníci předminulého století znali internet, byl by v každé kavárně. A až bude skutečně v každé dnešní kavárně,tak jako noviny, nebo připojení bude mít každý ve své "krabičce" v kapse, vymizí prostě "internetová kavárna" i z názvů.
Kavárna je místem svobody, kdo tedy chce, má právo na veřejnou samotu, jiný zase na komunikaci virtuální, jiný na práci a opět jiný na živou osobní diskuzi.
Kavárna se nedá svázat nějakými předpisy a to je její podstata. A proto se síť v jakékoliv podobě stane její součástí. A to bude zároveň okamžik, kdy tohle spojení zevšední a začneme intenzivněji vnímat právě to "lidské" v kavárně.

Pavel Jirásek www.jiraskovi.cz

Anonymní řekl(a)...

V podstatě již všechno napsal v předchozím příspěvku pan Jirásek, se kterým do písmene souhlasím a pouze si dovolím to jako by shrnout do jediné věty, která mne napadla hned na začátku celé této diskuze.
Vaše starosti bych chtěla mít...

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Vidíte a přesto ztrácíte čas psaním svého komentáře. Pak vám to asi není úplně lhostejné ;)

A za svoje názory se tu nemusíte stydět, příště se můžete i podepsat.