25. 2. 2010

Zajímavá studie o brněnských Řecích: historie, současnost, statistiky

Menšina brněnských Řeků byla a je skoro nevidelná - k velké škodě samotného města. Absolvent žurnalistiky Jiří Nepala to částečně napravil pozoruhodnou diplomovou prací.Diplomku Aktuální situace Řecké obce Brno na pozadí vnímání řecké menšiny českou populací si můžete stáhnout z informačního systému Masarykovy univerzity.

Dozvíte se v ní, že…:

…narozdíl od Krnova nežili brněnští Řekové v ghettu, ale začlenili se do města.

…řecké tradice nezmizely ani ve smíšených manželstvích.

…ve městě dodnes funguje Řecká obec se zajímavými aktivitami.

…"Brňané k Řekům chovají větší míru náklonnosti a sympatií než česká populace obecně." Tohle by mělo Brňany těšit mnohem víc než vítězství Komety, nemyslíte?

1 komentář:

Don Sparling řekl(a)...

Myslim si vsak, ze brnensti Rekove v sedmdesatych letech byli dost viditelni. Jednak jich bylo tehdy kolem 3,000, jednak meli kazdy mesic v klubovne na Marxove (dnesni Spolkove - myslim, ze uz davno zadna klubovna tam neni) fantasticke vecirky s zivou hudbou, tancovani do tri do rana atd. Pokazde jich tam bylo nekolik set - tyto vecirky byly oazy zivota v sede pousti kazdodenni reality "normalizace". Chodili tam i ne-Rekovi, castecne z duvodu, ze bylo tady v Brne, jak pisete, hodne smisenych manzelstvi, tak znami tech ceskych partneru/partnerek dozvedeli o vecircich od nich, castecne protoze uplne nezavisle na takove pribuzenske vztahy se nekteri blazni zamilovali do recke kultury (pripad mne a moje manzelky).

Bohuzel ke konci sedmdesatych let zmenila recka vlada zakony, tak Rekovi meli po triceti letech moznost se vratit do vlasti (i kdyz pro mnohe bylo uz vlasti spis Ceskoslovensko), a velice brzo hodne Reku z Brna zmizeli. Konec zabavy (alespon relativne).

PS - A tady byly take sestry Elefteriadu, na ktere byly Brnaci dost hrdi.