5. 5. 2010

Brno-digitální město? Levněji, než byste si mysleli

Informačními systémy brněnských úřadů a institucí protékají informace, které by mohly (a často i měly) zajímat Brňany i návštěvníky města. Přesto se k nim nedostane nikdo "nepovolaný". Velká škoda, když pomyslíte, o co kvalitnější by život ve městě byl, pokud bychom měli k dispozici následující:

Zpravodajství ze všech městských institucí na sociálních sítích. Příkladem budiž facebooková stránka Městské policie Brno, kde neúnavní mluvčí publikují zajímavé novinky. (Kouzlem nechtěného je MP Brno na Facebooku označena za "local business".) "Twítnout" nebo napsat facebookový status o dění v instituci vezme pár desítek sekund, dění v městských institucích by to přiblížilo občanům a navíc by úřady a příspěvkové organizace získávaly cennou zpětnou vazbu.

On-line videa z dopravních kamer. Na řadě křižovatek hlídá provoz kamera, využít jí může ale jen několik lidí. O co snáz by se cestovalo, kdyby město na magistrátním webu přenášelo kromě obligátní webkamery z Malinovského náměstí obraz alespoň z míst, kde doprava houstne nejraději (Koliště, Hradecká, Zvonařka). Kdysi byly tyto přenosy dostupné z webu www.dopravnisituace.cz, pak ale přestal být aktualizován a v době psaní článku nefunguje vůbec.

RSS kanály webů všech městem financovaných institucí. Každý blog a každý zpravodajský sever nabízí "RSS kanál", díky kterému můžete jedním klepnutím myši přidat web do své čtečky zpráv. Kdykoliv na webu vyjde něco nového, dozvíte se o tom za pár minut. A co víc, informace o novinkách mohou zpracovat i jiné webové stránky - ukázkou je můj skromný pokus o agregátor zpráv z Brna, Brno teď. Bohužel, řada městských institucí, které pravidelně vydává aktuality či newslettery, tuto možnost nenabízí - včetně Dopravního podniku.

Samozřejmě bychom si dál mohli představovat digitální město budoucnosti - na rozdíl od sci-fi vizí ale tyto tři nápady dělí jen malý krok od uskutečnění. Zprávy na sociálních sítích by si nevyžádaly žádné další náklady, protože v každé instituci se najde někdo, koho by to mohlo skutečně bavit. Naprogramovat výstup do RSS kanálu je záležitost za maximálně několik tisíc korun, navíc by na ni mohlo být pamatováno až při celkovém redesignu zastaralých stránek - pro dnešní redakční systémy je tato funkce samozřejmá. On-line kamery by vyžadovaly rychlé připojení, i tady by ale fixní investice mohla být v řádu maximálně desetitisíců korun a měsíční náklady na provoz služby by nebyly větší než čtyřciferné.

Politici před komunálními volbami rádi slibují, kolik toho udělají pro cyklisty, mladé rodiny a seniory. Moc bych si přál, aby se letos na podzim v Brně objevil některý, který bude pamatovat i na nás, digitální generaci - geeky.

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Dopravni podnik posila emaily o pripravovanych zmenach.

Anonymní řekl(a)...

Moje RSS čtenka si svoje na stránkách dpmb našla, i když podání informací je hrozné.

Michal Kašpárek řekl(a)...

A, pravda, odkaz na RSS se ukrývá v hlavičce. Díky za opravdu.