24. 6. 2010

Býti v Brně žebrákem ve smyslu vyhlášky 6/2010? Bejvávalo...

Není nad příběh s dobrým koncem: Pouliční muzikant v Brně už není žebrákem ve smyslu vyhlášky 6/2010, jak si všimla média tady i tam, a ještě si Brňané užili spontánní mejdan na České.

Status buskerů, který 1. náměstek primátora Daniel Rychnovský na Brnopolis Expat Meetingu jadrně vyhodnotil jako "blbost, že by měli městští pokutovat muzikanty. To jsme schválili proto, aby nikdo na ulici netahal lidi za rukávy o peníze",  změnila s účinností od 22.6. úprava sporné vyhlášky.

Další krok je teď ovšem na muzikantech, aby opravdu chodili do středu Brna hrát! Já si na závěr neodpustím pár poznámek, protože každý úspěšný projekt vyžaduje "debrief" a "Lessons Learned"

O jazyku vyhlášky proti žebrání (k pročtení ZDE)

Kamenem úrazu vlastně není samotný záměr vyhlášky, ale jeho zoufalá právní realizace, která svojí pendrekovou dikcí stále dává příliš horlivým ochráncům pořádku možnost prohlásit za žebrotu kde co. Udělená výjimka totiž nijak nezměnila v zásadě nedemokratický princip negativního vymezení, které žebrotu definují toliko krátkým výčtem, co žebrota není. A to není správné

Proto žádám každého, koho napadne právně rozumná stylizace vyhlášky, ať ji sepíše a postoupí některému ze zastupitelů.

O pouličním hraní

Souhlasím s basákem Hoochie Coochie Bandu Pavlem Všianským, že dobré muzikanty v brněnských ulicích je zatím nutno hledat s rozžatou lucernou za bílého dne.Tímto apeluji na zručné amatéry skrytě jamující po hospodách a klubech, ať se jdou rozšoupnout do ulic.

Líbí se mi představa nedělního bloumání s pytlíkem drobných mezi nenazvučenými performery v Denisových sadech, na České atd... I pouliční muzicírovaní má fungovat na základě respektu k "publiku" a k ostatním muzikantům. Jak už jsem zmínil v LN, dobrý muzikant ještě není ten, kdo má nejhlasitější djembe nebo kombo.

O happeningu



Nultá noc Buskerů, tento víc happening, než protest, ukázala, že lidem se pouliční hraní líbí a stála by za opakování. Jen by posluchači neměli být obtěžováni pazvuky, které mají jediný účel, vzbudit v kolemjdoucích stud, ze kterého se vykoupí pětikačkou a rychle utečou.

Nachmelení bubenící, kteří si spletli číslo vyhlášky a demonstrovali proti zákazu veřejného pití alkoholu, mě neoslovili. O nějaké produkci pro druhé nemohla být řeč a spíš blokovali Českou soukromou bubnovačkou, které chybělo jen prase na rožni uprostřed. Píšu jak zaprděný třícátník? Asi jo.

O záměru vyhlášky

Záměr vyhlášky proti žebrání ale považuji za rozumný, nemám rád, když mě o drobné prudí nahlas například sjetí pankáči s velkými psy a ještě mě u toho oslovují za hranicí argotu. Mnozí, se kterými jsem při happeningu diskutoval, nicméně pochybují, že vyhláška dokáže něco víc, než jen "uklidit žebráky z očí". Dokážou jim policisté při "odklízení" alespoň naznačit, kde mohou svoji situaci řešit, pokud sami chtějí?

Na druhou stranu ale věřím náměstku Rychnovskému, že velké procento žebrajících se pozice popeláře Doolitla, svého času nejoriginálnějšího moralisty v Anglii, vlastně vzdát nechtějí, protože je pohodlnější být "černým pasažérem". Ale to už je jiný příběh.

4 komentáře:

Mm. řekl(a)...

Hezký den, když jsem vyzval ty buskery, aby využili stěny-podium na Svoboďáku k pouliční produkci (zbyla po Divadelním světě), kterou jim radní zakazují, nesetkal jsem se bohužel se zájmem, který jsem po té vřavě očekával. Tak jsme zmaten, o co tedy v tom protestu šlo.

Anonymní řekl(a)...

Co mě na protestech muzikantů opravdu mrzelo, bylo, že většina z nich ukázala, že nemá vůbec respekt ani k části vyhlášky. Že chtěli hrát, ok, ale že většina z nich se na té ulici i bez problémů opíjela, tím se mi zhnusili. Bylo by bývalo tak těžké respektovat zákaz pití v ulicích?

Richard Lank řekl(a)...

Opijeni na verejnych prostorach taky nemusim (tentokrat vyhlaska 5/2010), stejne bych pojednal i koureni.

Za nejvetsi problem ale stale povazuji dosavadni praxi formulace vyhlasek -> zakazeme vsechno a pak budeme vyjimkami opravovat, co nezakazeme...

Anonymní řekl(a)...

Ne bejvávalo, ale bývávalo, jsme na Moravě.