15. 6. 2010

Vynálezy Leonarda da Vinciho ve Vaňkovce

I z fotografií na www.brnoinfo.cz je jasné, že Leonardo da Vinci byl nejen geniální malíř, ale i geniální konstruktér a inovátor. Tento zcela vyjímečný zjev působící napříč takřka všemi kreativními profesemi své doby by byl nepochybně zlatým hřebem chystaného brněnského TEDx.

Škoda, nechceme-li posluchače vystavit okultním praktikám za hranicí časoprostorového kontinua, musíme si na osmnáctiminutovou přednášku da Vinciho nechat zajít chuť. Malou náplastí nám může být výstava vynálezů Leonarda da Vinciho probíhající v nákupního centra Galerie Vaňkovka až do neděle 27.června 2010.

Je veřejným tajemstvím, že Leonardo do své technické dokumentace vždy zakomponoval úmyslnou chybu a bránil se takto proti nelegálnímu zneužití svého duševního vlastnictví. I v tomto předběhl svou dobu, zvlášt když hledáme příčinu časté poruchovosti levných čínských napodobenin.

Otázka k zamyšlení: Jak by asi vypadal úsměv velkého Mistra, kdyby spatřil hemžení kolem svých vynálezů na této výstavě? Počítám, že do tajemného úsměvu Mony Lisy by měl asi sakra daleko.

2 komentáře:

Mm. řekl(a)...

Dobrý den, dovolte otázku: proč by měl nebo neměl mít tajemný úsměv?

Richard Lank řekl(a)...

No, 59kal jsem si, jestli by se LdV poradne neyasmal. Asi jako praclovek, ktery zjisti, ze stouratko do ucha je dnes nazyvano "kultovnim predmetem lidu popelnicovych poli"