13. 11. 2007

Hlavu vzhůru Brňané (nebo Brňáci): 7/7 Tak tedy malé srovnání

Dnes tedy odpověď na poslední z návodných otázek aneb jak srovnávám Brno s městy, které dobře znám. V prvním díle jsem se zavázal, že nebudu hledat negativa a provádět zahraniční odboj, proto následující srovnání Brna a Atlanty bude tendenční s převahou hlasů pro Brno.

Samotná Atlanta není o moc větší než Brno. Počet obyvatel je zhruba stejný. Pokud bychom však vzali do úvahy celou metropolitní oblast města, v průměru asi 90 km, počet se vyšplhá na více než 4 milióny.

Atlantu protínají tři hlavní dálnice. Všechny jsou do města ráno ucpané podobně jako D1 na ranním příjezdu do Prahy. Můj soused, automechanik pracující v oblasti atlantského letiště, stráví denně 3-4 hodiny dojížděním do práce a zpět. Mimochodem, 70% obyvatel našeho městečka pracuje mimo náš okres. Je to podobné dojíždění jako z Tišnova do Brna, časově však mnohem náročnější.

Atlanta má metro, nicméně oblast, ve které bydlíme, nebude nikdy na metro napojena. Obyvatelé se několikrát vyslovili proti. Metro údajně zvýší kriminalitu v místech, která byla dříve dostupná výhradně autem.

Atlantské vlakové nádraží připomíná zastávku Čebín severozápadně od Brna. Četl jsem zde na weblogu stesk, jak těžké bylo pro zahraničního návštěvníka koupit lístek na šalinu na brněnském hlaváku. Hmm, na atlantské vlakové nádraží není napojena žádná místní doprava a nečekají tady ani taxíky.

Naprostá většina kultury se přestěhovala domů. Dobré hospody, kde se dá posedět s přáteli, jsou od nás 30-60 minut cesty. Pár restaurací je poblíž, ale posedět u piva není v podstatě možné, zavírají se brzo. Koncertů je zde málo. V Brně jsem měl pocit, že každý týden se dalo večer na něco zajít. Zde prosperují videopůjčovny.

Noční centrum Atlanty je liduprázdné a ne příliš bezpečné. Existuje pár ulic s kluby, ale pokud máte rande, zapomeňte na noční procházku a povídání cestou z klubu. Po zavíračce rychle do auta, na dálnici a domů.

Obyvatelé většiny brněnských sídlišť mohou vyjet v pohodě na kole - ať už do práce nebo na výlet. Zde se na kole nejezdí. Ano, občas potkám na cestě cyklistu. Nepřeháním, tak jednou za čtrnáct dní. Ježdění po silnici na kole je považováno za nebezpečné, přestože zdejší doprava je daleko klidnější než v Česku. Naše děti, 8 a 10 let, zde na kole po silnici ještě nejely, pouze okolo domu a nebo na speciálních cyklostezkách. Ta nejbližší je od nás 30 minut cesty autem.

V Atlantě na ulici nekoupíte burčák. Alkohol se de facto na veřejném prostranství nesmí vůbec konzumovat. Z Brna je blízko do Valtic, do vinných sklípků a především na slavné Valtické vinné trhy. Poodbnou akci zde v okolí neznají.

Několika myšlenkami jsem se snažil naznačit rozdíl mezi bydlením v Brně a v předměstské oblasti slavné Atlanty. Jak vidíte, vše je relativní.

Žádné komentáře: