21. 12. 2008

Je angažmá na webu projev občanské společnosti?

Miloš Čermák odhaduje nevyužitý voličský potenciál na českém webu na 5% hlasů. Ve větších městech, jako je Brno, to může být ještě vyšší číslo. "V silné generaci dvacátníků a třicátníků, kteří v posledním roce začali osídlovat Facebook a další sociální sítě na webu. Navazují spolu kontakty, vytvářejí zájmové skupiny a jejich virtuální život se prolíná s tím reálným. Jejich vliv a význam jsou proto vyšší, než by odpovídalo prostému počtu.

To už by stačilo nové politické straně na vstup do parlamentu a nebo oběma nejsilnějším stranám k volebnímu vítězství." Podle Čermákova článku představuje angažmá na webu nový typ občanské společnosti, která "ve své tradiční podobě v Česku nikdy pořádně nevznikla".

V krajských volbách jsme si mohli všimnout, jak parlamentní strany tuhle skupinu úplně přehlížejí. Asi jim je jasné, že komunikace s ní vyžaduje mnohem víc než inzeráty s lacinými slogany o rušení poplatků, pravých cestách nebo klidné síle.

"Aktivní uživatelé webu by chtěli veřejný život ovlivňovat. Své názory umějí formulovat, prosazovat a získávat pro ně spojence. Ale mnozí paradoxně ani nechodí k volbám. Politický systém považují za něco, co svým hlasem těžko ovlivní." Význam internetu v tomto směru ukázaly poslední americké volby.

Brnopolis rozhodně nepovažuji za politický aktivismus, na druhé straně jeho smysl by mohl být i v tom seznámit lidi, kteří se zajímají o veřejné dění ve městě, kde žijí, a kteří chtějí svými znalostmi a kontakty něco pro něj konkrétního udělat.

Dovedu si představit, že to jednou bude oficiální web města, který umožní vzájemnou komunikaci občanů a nabídne e-služby přizpůsobené vybraným cílovým skupinám. Obávám se však, že magistrátní web bude muset v první řadě řešit absenci mnohem základnějších interaktivních služeb (ve firemní sféře již naprosto běžných) než moderovaný blog pro lidi v kreativních profesích. Právě na ně se nyní zaměřuje vedení měst ve vyspělých zemích - aby si je udržela a přilákala další.

Jednou jsme se s Liborem Stejskalem, šéfredaktorem blogů na Aktuálně.cz, bavili o tom, jaký je rozdíl v projevu občanské solidarity u nás (a do značné míry v celé Evropě) a v Americe. Zatímco tady se ochota nezištně pomoci projevuje spíše v charitativním dárcovství finanční částky, např. zasláním DMS (a díky za to!), Američan raději půjde osobně uvařit lidem na ulici polívku nebo zorganizovat sbírku mezi svými kolegy z banky (no, to teď nebyl úplně vhodný příklad). A protože všichni neumíme tak dobře vařit (já bych se tedy neodvážil vystavit kolemjdoucí riziku svých pokrmů), smysluplnější asi je vybrat si něco, co umíme.

Někde jsem slyšel, že na dobrovolnost v dnešní hektické době už nezbývá čas. Možná právě komunitní web služby (znáte třeba Kiva?) a sociální sítě jsou alternativou, která nestojí tolik času a námahy.

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

O komunitnim webu Kiva jsem se poprve dozvedel diky clanku o 50 nejzajimavejsich webech podle magazinu Time. Docela me to zaujalo, ale nevim, nevim, jestli by se to ujalo i u nas.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Kouzlo Kiva vidím v tom, že umožňuje agregovat malé částky (malé riziko pro investory) do oblastí, kam se běžně člověk nedostane. Nabízí se však otázka, zda by nešlo podobným způsobem agregovat malé částky od stovek/tisíců lidí pro podporu místních projektů zde. Na Facebooku už s něčím podobným někdo experimentujte - Vytvořme udržitelnou hudební scénu.

Ale Kiva je jen příklad. Líbilo by se mi, kdyby kraj nebo město podpořily třeba službu typu FixMyStreet.

Richard Lank řekl(a)...

Vlasto, mohu se dozvedet vice o tom facebook projektu? Spolu s Brnenskym Kulturnim Centrem chystame na leden netradicni hudebni setkani (a la slam poetry, ale nesoutezni), kde nebude ostre oddelene jeviste a hlediste. Treba je v obou zamerech nejaky prunik.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Tohle je asi něco jiného. Na Facebooku je výzva pro skupinu lidí, kteří by byli ochotni dát stovku měsíčně na organizaci koncertů do maložánrové muziky. Nemůžu sem dát přímý odkaz, ale po registraci na Facebooku si skupinu a kontakty snadno najdeš podle toho názvu, co jsem psal výše.

Jan Horna řekl(a)...

Internet může podle mě plnit funkci technologického prostředníka při organizování lokálních aktivit, to si dokážu představit. Otázkou pro mě zůstává, jak velká je chuť lidí zapojovat se do veřejného dění, ať už jde o velká témata jako volby nebo malá á la FixMyStreet.

Ad Kiva .. posílat peníze, drobné či velké, do vzdálených zemí je totální nesmysl. Fůra lidí si tím možná kupuje dobrý pocit, nic víc. Ty peníze někam dojdou a okamžitě se propadnou do země. Všichni tihle rádoby altruisté by se měli sbalit a vidět tzv. rozvojové země na vlastní kůži. Pak by jistě nikam žádné peníze neposílali.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Klíčové je právě to, co přesně chápeme tím "zapojovat se do veřejného dění". Kliknout si na Facebooku a přihlásit se k názoru jako např. "nechci oranžovou republiku" (6000 lidí za 2 měsíce) nebo "dám stovku měsíčně na koncerty maložánrové muziky, které bych jinak neviděl" (300 lidí za 12 dní) je snadné.

Avšak formulovat v diskusi přesněji svoji představu, mít zájem o komunikaci s ostatními členy skupiny nebo pro to dokonce udělat něco mimo internet, na to už si tolik lidí nemusí majít čas a chuť.

Vrací se to tedy k úvodní otázce, co chápeme v dnešní době projevem občanské společnosti a co z toho lze realizovat (snadněji, rychleji, za méně nákladů, efektivněji) na webu.