19. 12. 2008

O Janáčkovi a jeho městě na ČT2

Jak se chová město, ve kterém Leoš Janáček prožil větší část života a kde tvořil, k dědictví svého skladatele? Dokáže využít ve svůj prospěch i ve prospěch odkazu génia tohoto dědictví? Bude možné Brno jednou srovnat s Mozartovým Salzburgem nebo Wagnerovým Bayreuthem?

Festival Janáčkovo Brno 2008 patří na konci letošního roku k nejzávažnějším kulturním událostem Jihomoravského kraje. Navazuje na úspěšný nultý ročník, který dokázal v roce 2004 zaznamenat významný ohlas i v zahraničí. Hudební magazín Notes zachycuje nejdůležitější události, kterými jsou například inscenace oper Leoše Janáčka Liška Bystrouška, Káťa Kabanová, Její pastorkyňa nebo monumentální Glagolská mše.

Nabídneme výpovědi osobností dirigenta Jana Latham-Koeniga a Tomáše Hanuse, operního režiséra Jamese Conwaye, ředitele NDB Daniela Dvořáka, ředitele společnosti Opera Europa Nicholase Payna, muzikologů Jiřího Zahrádky a Evy Drlíkové, hudebního publicisty Jana Špačka nebo skladatele Ivo Medka. Nebude chybět ani atraktivní výstava interpretací Janáčkových partitur výtvarníků Dalibora Chatrného, Rudolfa Fily, Jiřího Kocmana a dalších.

Dokument vysílá ČT2 v úterý 23.12. od 23:10 hod a o týden později 30.12. od 9:10 hod.

Pavel Jirásek

Žádné komentáře: