18. 12. 2008

Na obědě s dvojčaty 1 - Café Onyx

O víkendu jsme podlehli předvánoční náladě a pokusili se v rámci procházky s dětmi zakoupit i nějaká ta překvapení pod stromeček. Úspěch jsme měli nevalný, ale zato nám docela vyhládlo. Jak jsem se zmínil už minule v článku o Zemanově kavárně, vyhledáváme podniky spíše nekuřácké a hlavně přístupné s kočárkem velikosti menšího tanku.

Dotaz na dětskou sedačku už personál ve většině restaurací nepohoršuje, ale dotaz na dvě dětské sedačky rozhodně nemívá kladnou odezvu všude. V našem oblíbeném Italia baru na Zámečnické nemají žádnou, takže jsme zkusili přejít ulici a vešli do Café Onyx.

Před námi se otevřel příjemně členitý prostor pojatý ve funkcionalistickém stylu s bohatě dimenzovanou nekuřáckou částí. Dvě dětské sedačky neprodleně donesla usměvavá servírka z místnosti, která, jak se později ukázalo, je vybavena i přebalovacím pultem. A to už tedy samozřejmé rozhodně není.

Celý podnik působí čistým a optimistickým dojmem, pohodlné bílé sedačky lákají k delšímu pobytu a jídelní lístek k prostudování. Nejsa milovníkem kávy, nemohu o této jeho první a velmi rozsáhlé části podat relevantní informace, ale pojďme k předkrmům. Bruschetta byla vynikající a taky hovězí carpaccio vypadalo velmi lákavě. Snad jen parmazánové hoblinky mohly být jemnější, ale především! Jemnou chuť carpaccia bohužel porážel kopeček sušených rajčat uprostřed talíře, a to je mám za jiných okolností tak rád.

Z těstovin jsme zkusili gnocchi s hřiby, parmazánem a smetanou a z masitých pokrmů steak z kačeních prsíček s liškovou omáčkou a noky. Kačení prsíčka s liškami jsme si moc užili, zato hřiby v gnocchi byly vodnaté a rozbředlé. Inu není čas na čerstvé houby, ale těmhle hřibům při skladování a přípravě stejně ublížili víc než bylo nutné. Ochutnali jsme ještě dušené mladé fazolky s křupavou slaninou, kterým nebylo co vytknout. Snad jen, že slaniny v nich bylo o něco víc, než by člověk čekal od přílohy. Víno, byť rozlévané, bylo dobře pitelné a velmi vstřícná servírka neměla problém ani s naším požadavkem na obyčejnou "točenou" vodu namísto nabízených minerálek.

Takže, chcete-li v centru Brna na dobrý oběd s malými dětmi a jste-li schopni se přenést přes drobné nedostatky v kuchařově umění, mohu Café Onyx vřele doporučit. Obsluha je ochotná a rychlá (dokonce tak rychlá, že jsme si přáli, aby přestávka mezi předkrmem a hlavním chodem byla delší). A snad jen malé upozornění na závěr. Jídelníček uvedený na internetových stránkách Café Onyx není nejaktuálnější. Přibylo několik nových položek a také ceny doznaly změn, pochopitelně, že směrem vzhůru.

Jiří Kohoutek

2 komentáře:

Richard Lank řekl(a)...

Dekuji za uzitecny tip. Existuje nekde google mapa ukazujici nekuracke restaurace, kam se da zajit s "malymi lidmi"?
Kdo vi, necht mi napise odkaz do komentare.

Anonymní řekl(a)...

Pokud vím, tak Brno zatím nemá obdobu pražské mapy Coffee in Town. Ale na fajnsmekr.cz lze takový dotaz zadat a dostat to v tabulce.

Vlastimil