14. 11. 2010

Billboardová džungle v Brně

Pokaždé, když se vracím ze zahraničí do České republiky, napadá mne jedna věc. Čím to je, že si po překročení hranic člověk připadá pořád jako na divokém západě? Přece životní úroveň se srovnává, jezdíme podobnými auty, nosíme podobné oblečení, máme tady mezinárodní řetězce, obchody, firmy, vlastně to tady "skoro" vypadá jako u našich západních sousedů. Až na jednu věc, kterou jsem si uvědomil právě letos, když jsem se vracel z Francie a Německa. Je to moře reklamy, billboardů, plachet a nejrůznějších poutačů.

Stačí, když se budete vracet z Vídně, kde jsou reklamy podél silnic a dálnic zakázané (kromě těch výchovně bezpečnostních) a ve městech velmi omezené, a ihned po překročení naší hranice se na vás spustí lavina reklamy na všechno možné a nemožné.

Pokud se podíváme na dálnice a silnice mimo města, snad se blýská na lepší časy a billboardy budou postupně mizet. Na nově stavěných úsecích byste již billboardy neměli potkat vůbec. Přestože na dálnicích a silnicích již nějaký pokrok vidíme, ve městech je to podle mého názoru čím dál horší.

Uvědomuji si to stále častěji. Jen při mé každodenní cestě z Bystrce do města a zpátky jsem konfrontován s desítkami, ne-li stovkami různých větších, či menších billboardů. A protože již obyčejný billboard nestačí, mezi lesem těch normálních rostou ty obří, nasvětlené a arogantní. Někdy si vyzkoušejte přijet do Brna, od východu, západu či jihu. Všude je to stejné.

A proč vlastně billboardy a venkovní reklama škodí?

Protože nejsem žádný dopravní expert, vypůjčím si slova odborníků.

  • Billboardy jsou nebezpečné (hrozí nebezpečí nárazů s tragickými následky a odvádění řidičovy pozornosti od řízení )
  • Billboardy jsou neekologické (narušují krajinu, ty osvětlené spotřebovávají značné množství el. energie a vytváření světelný smog)
  • Billboardy jsou hnusné (nemusíte být žádný expert, stačí mít minimum estetického cítění a musíte cítit, že s veřejným prostorem kolem vás není něco v pořádku)
Jak jsem uvedl, nejsem odborník na dopravu ani bezpečnost, ale tato situace mi vadí čím dál víc, jako člověku, který se musí každý den touto reklamní džunglí prodírat. Proto bych tímto krátkým textem rád otevřel téma, aspoň na ně upozornil a snad se najde nejeden Brňák, který má podobný názor jako já.

Pokud ano, dá se s tím něco dělat? Může se vůbec něco změnit, když hlavními inzerenty jsou politické strany? Kam se obrátit, případně zabývá se tímto problémem v Brně již někdo?

Ještě uvedu pár zajímavých odkazů, kterými jsem se inspiroval:
Zdroj fotky je web nechceme-billboardy.cz , kde najdete spousty dalších fotek a srovnání se zahraničím.

1 komentář:

Achjus řekl(a)...

Naprosto souhlasím! Autor mi krade slova z úst... A nejde jenom o billboardy... Schválně se někdy porozhlédněte kolem, jak krásné budovy tu v Česku máme.. tedy vždy od poloviny budovy směrem nahoru. Dole se na nás zubí vykřičené "vše za 39 Kč" a nebo "Akce" a "sleva"... Fuj!