15. 11. 2010

Kreativní laboratoře v zahraničí

Pro upřesnění vize Kreativního centra Brno se nabízejí nejméně dvě užitečné inspirace. Jednou z nich je projekt Kitchen Budapest (KIBU) zahájený v roce 2007 s podporou maďarského Telecomu. KIBU bychom mohli označit jako labotaroř pro nová média zaměřenou na mladé výzkumníky a umělce se zájmem o konvergenci mobilní komunikace, online komunit a veřejného prostoru, kteří společně experimentují v interdisciplinárních týmech.

Kromě vybavení a grantové podpory pro řádově tucet výzkumníků nabízí KIBU především kreativní prostředí pro sdílení nápadů a příležitosti komerčního využití. KIBU pořádá pravidelné výstavy a prezentaci prototypů, z nichž některé uspějí na trhu (možná znáte Prezi - službu konkurující PowerPointu) a jiné zase obohatí spíše kulturní scénu.

Jako druhá inspirace může posloužit přeměna staré továrny na kreativní centrum v Rotterdamu (od času 1:56). Na rotterdamském příkladu je mimochodem pro Brno poučná ještě jedna věc - strategie odlišení měst tzv. druhé velikosti.



Investice do kreativní kultury v Brně mají v porovnání s městy, jako je Rotterdam, cca 10-20 let zpoždění. Je tedy nejvyšší čas, aby politici začali vedle investic do tzv. tvrdé infrastruktury (na kterých má velký zájem stavební lobby) věnovat pozornost i kvalitní měkké infrastruktuře - profesně propojených lidí, znalostí, procesů a služeb, na kterých má stát úspěšný provoz centra.

Jedním z klíčových faktorů úspěchu pro kreativní centra nebo inkubátory je vytváření synergie a atmosféry sdílení (nejen mezi interními uživateli nebo nájemci, ale i mezi subjekty s centrem spolupracujícími, pro které může centrum plnit roli přirozeného komunikačního a znalostního uzlu). K tomu je třeba neformálního prostředí a otevřené informační kultury. Takový inkubátor nebo inovační/kreativní centrum prostě nemůže fungovat jako úřad, kde se většina rozhodování děje za zavřenými dveřmi a proces schvalování a plánování trvá týdny či měsíce. Pouhý zvýhodněný pronájem prostor nebo centrální administrativní služby smysl kreativního centra nenaplní.

Žádné komentáře: