7. 11. 2010

9. prosince o vizi Kreativního centra Brno

Loni na jaře hostila Praha unikátní mezinárodní konferenci (psal jsem o ní zde) zaměřenou - u nás snad poprvé - na kreativní ekonomiku. Za měsíc se něčeho podobného dočkáme v Brně. A nejen to. Akce pořádaná městem Brnem představí i ambiciózní projekt kreativního centra, který zatím nemá v ČR obdoby.

V Kreativním centru má být umístěn inkubátor pro začínající podnikatele v kreativních průmyslech a nájemní ateliéry pro začínající umělce a absolventy uměleckých škol (např. fotografie, malířství, sochařství, hudba, tanec). V dalších společných prostorách se počítá s divadelním sálem, výstavními i vzdělávacími prostory, kavárnou, obchůdky a ubytováním pro studenty.

Cílem projektu má být rozvinout tvořivý potenciál talentovaných lidí a zamezit jejich odlivu mimo Brno. Centrum také může přilákat nový druh investorů napojený na kreativní průmysly (např. architektura, design, oděvní návrhářství) a pomoci oživit zanedbanou oblast v majetku města. Jako nejvhodnější lokalita pro umístění centra byl vybrán objekt bývalé káznice mezi ulicemi Cejl, Soudní a Bratislavská (možná jej znáte z výstavy Městské zásahy).

Projekt byl schválen zastupitelstvem města loni v březnu jako součást Regionální inovační strategie Jihomoravského kraje a v prosinci 2009 navržen expertními skupinami jako součást Koncepce ekonomického rozvoje města. Iniciátorkou a koordinátorku projektu je Tereza Chrástová z Kanceláře strategie brněnského Magistrátu.

Projekt je na samém počátku a je stále čas přijít s vlastními návrhy na využití prostoru a spolupráci. Příležitostí k tomu bude právě mezinárodní konference Role kreativity v rozvoji města, která se koná 9. prosince v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie za účasti zahraničních i domácích odborníků (např. Marta Smolíková nebo Adam Gebrian). Early bird vstupné (do 30.11.) je 300 Kč (pro studenty 100 Kč).

Brnopolis bude při tom, buďte i vy.

Žádné komentáře: