16. 9. 2007

Best of Brno

Četl jsem nedávno na internetu pojednání o nejhnusnějších místech v Brně. Nic proti gustu - každý ať se baví tím, co jej uspokojí. Pro Brno by však bylo mnohem užitečnější mít žebříček nejlepších míst a zážitků a tyto cíleně propagovat.

Význam to má obrovský, protože turistický ruch je do značné míry virtuální realita. Prodej snů. Navíc zpeněžitelný. Naprostá většina turistů nevybírá cíl své dovolené podle toho, kam chtějí jet oni, ale podle nabídky cestovních kanceláří. Ty vybírají, kam pojedou masy.

Tvrdím, že Brno má nejméně 10 skvělých míst a aktivit, kam by mohly proudit davy. Míst, pro jejichž mezinárodní propagaci mnoho nedělá, neb nemá koncept. Co člověk to názor, ale společně bychom mohli vybrat a předložit Brno Top Ten a zkusit navrhnout strukturám kraje a města zodpovědným za turistickou propagaci vyhlásit tuto desítku za oficálně propagovaný set destinací. Pomůžete?

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

A na jakého turistu by ten seznam měl být zaměřený? Na toho masového nebo na fajnšmekra? Ve druhém případě asi bude záležet na zaměření (příroda, technické památky, historie...) a těžko se shodnout na deseti.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Zaměřme jej na cílovou skupinu Brnopolis, tedy kreativní lidi. Masovka tedy asi ne, i když fajnšmekry být všichni nemusí. Prostě kam byste, Johanko, vzala svoje přátele?

Roman Schwanzer řekl(a)...

Hm, v tom se asi neshodneme. Já vidím spíše pro rozvoj Brna ta letadla plná bohatých Japonců, Američanů, Číňanů, atd., kteří přijedou objevovat naše krásy. Tihle lidé přinesou prosperitu pro brněnské a jihomoravské podnikatele. Fajnšmekrů je málo na to, aby pozvedli město. Pojďme tedy udělat těch TOP 10, 20 či 30.
Chtělo by to nějakou anketu s hlasováním + možností přidávat další návrhy.

Roman Schwanzer řekl(a)...

Otto, řekl jste si o to :) když tedy píšete, že víte, že Brno má nejméně "10 skvělých míst", tak do toho :)

Patří mezi ně : VILA TUGENDHAT (když se téměř rozpadá?), ŠPILBERK, PETROV, BRNĚNSKÉ VÝSTAVIŠTĚ, HRAD VEVEŘÍ, DIETTRICHSTEINSKÝ PALÁC, KAPUCÍNI,MĚNÍNSKÁ BRÁNA, OHŇOSTROJNÉ SLAVNOSTI, MISTROVSTVÍ SVĚTA MOTOCYKLŮ ? Když mohli lidé na celém světě volit nových 7 divů světa, proč bychom my s pomocí pár médií nemohli udělat takové hlasování o 10 největších divech Brna? Rád k tomu přiložím ruku, bude-li potřeba.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Myslíš, že ten seznam pro Tvoji cílovku se bude tolik lišit? Každopádně pojďme shromáždit tipy a z těch nejčastějších pak můžeme sestavit hlasovací anketu.

Já bych Tvůj seznam ještě rozšířil o Kaskádu a vrch Žuráň s rekonstrukcí bitvy tří císařů (pokud se počítá i blízké okolí Brna).

Renata Putzlacher řekl(a)...

Našla jsem si ty "největší hrůzy Jihomoravského kraje" - http://zpravy.idnes.cz/ankety.asp?id=A20070911_itu_414 - o některých jsme tady i dříve diskutovali. Některá místa jsou přitom i na seznamech míst, která tvoří onen brněnský TOP.
Já pro své hosty vždy připravuji tématické trasy - Brno moderní, Židovské památky, Po stopách spisovatelů a také mám pro Poláky Polské Brno. Zní to trochu jako SF, takže asi něco o tom napíšu...

Markéta Polášková řekl(a)...

Renato, to bych určitě ocenila - židovské památky mě velice zajímají a ráda se dozvím, kde jsou v Brně další zajímavá místa. Stejně tak po stopách spisovatelů - já sama jsem jednu dobu bydlela v domě, kde kdysi přebýval Karel Čapek (ul. Jaselská).

Určitě by bylo zajímavé sestavit i další trasy - třeba trasu zaměřenou na vědu (botanické zahrady - Brno má dvě!, hvězdárna, Technické muzeum..)

A nakonec musím přidat perličku, byť do TOP 10, kam už jste pasovali Petrov, Špilberk, apod., se asi nedostane :) Už jste někdy byli v bystrcké oboře podívat se na ohradu s malými divočáčky? Myslím to teď s úsměvem, ale - všelijaké krásné stavby má hodně měst, živého divočáka ale můžete vidět jen v Brně :)

Michal Javůrek řekl(a)...

Souhlasím s Ottovým článkem.
Osobně bych byl pro rozšíření "brněnské" zóny na celý kraj. Návštěvníci jakékoliv destinace se vždy zajímají o blízké okolí kam lze pohodlně dojet.
Hradů a zámků je i v cizině hodně, ale Macocha a nádherné krasové jeskyně máme kousek (nezapomenu na svoje mírné zklamání z návštěvy Mammut höle pod Dachsteinem).
Dále bych chtěl připomenout vinařství, které se stále dynamicky rozvíjí. Návštěva Pálavy, procházka podél Dyje pod Vranovskou přehradou, Slovácko... To jsou krásná místa.
A co náš folklór? Hudba a tanec, které berou za srdce.
To všechno jsou další poklady, které máme a o ty se vždy rád podělím.

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

ještě pár tipů: kamenná čtvrť se svojí neopakovatelnou atmosférou, pouštění draků na stránské skále s výhledem na apokalyptický zetor, procházka mariánským údolím do bílovic (kterou za první republiky jistě mnohokrát podnikla řada spisovatelů), k veveří to vzít parníkem a jsme-li u toho blízkého okolí, tak třeba ještě býčí skála? :)