17. 9. 2007

Brno potřebuje realistické vizionáře – podruhé

Doufám, že se na mne David Uhlíř nebude zlobit, že jsem si „vypůjčil“ titulek jeho článku z Brnopolisu z května. Rád bych tak trochu navázal na jeho myšlenky, protože vizionáři a vize je téma, které mne pronásleduje už drahnou dobu.

Přemýšlel jsem, jestli znám z doby nedávno minulé nějaké vizionáře a jejich vize. Ty, které se buď již uskutečnily, nebo se na jejich uskutečnění pilně pracuje. Moc jsem jich nenapočítal, ale nějaké tu určitě jsou. Kdo jsou ti lidé a jak vlastně jejich vize vznikly a hlavně jaké cesty (klikaté, dlouhé, strastiplné ?) vedly k jejich naplnění? Tak schválně! Začnu od jednoduchého ke složitějšímu a předem se omlouvám, že budu míchat „hrušky s jabkama“.

Mayo Clinic“ respektive oficiálně „Mezinárodní centrum klinického výzkumu“ – vize, jež je spojena s jediným jménem – doktor Tomáš Kára a jejíž realizaci snad už konečně nic (nikdo) nebude stát v cestě.


Mezinárodní přehlídka ohňostrojů Ignis Brunensis – vymyslet a během deseti let dovést tuto akci až na úroveň nejvýznamnější obdobné akce ve střední Evropě – to chtělo notnou dávku vizionářství a lze asi říci, že tahle akce je spojena také s jediným jménem – Jiří Morávek.

Univerzitní kampus v Bohunicích – tady se bude hledat jméno prvního „hybatele“ asi těžko. Jen si vzpomínám na 90. léta, kdy jsem diskutoval s tehdejším kvestorem Masarykovy university Františkem Galem, který mi říkal, že myšlenka postavit v Brně univerzitní městečko pochází z let těsně po jejím vzniku. Pokud jde ale o její skutečnou realizaci, která spadá právě do let těsně po „revoluci“, asi by pan senátor Zlatuška věděl, kdo především stál za jejím prosazením a také za získáním „evropských“ peněz na její realizaci.

Průmyslová zóna Černovice nebo možná ještě lépe – průmyslové zóny v okolí Brna. Sama myšlenka přivést do Brna zahraniční investory určitě není objevná – stačí se podívat za hranice naší zemičky. Její realizace ale ve své době určitě vyžadovala více než organizační talent a politické kontakty. Kdo za touto myšlenkou stál jako první nevím, snad mi někdo poradí.

Středoevropský technologický institut je vize „relativně nová“ a jak jsem se dočetl v článku, na který odkazuje David Uhlíř, za touto myšlenkou stojí obě hlavní brněnské univerzity. Vize je to beze vší pochybnosti úžasná, Brnu by byla veskrze prospěšná, leč k její realizaci asi vede dlouhá, předlouhá cesta. Jen doufejme, že to nebude „světelný rok“.

Uzlové letiště v Brně – když jsem poprvé četl o téhle vizi, zavrhnul jsem ji téměř okamžitě, protože mi připadala naprosto megalomanská. Nicméně, když jsem se podíval na článek „Jak vám to léce“ v Brnopolisu ze 14. 6. a když jsem si přečetl všechny komentáře, minimálně by tahle myšlenka stála za odbornou diskusi. Jejím problémem je, že asi nemá svého „hybatele“. Možná se ale mýlím a jen o něm nevím.

Čistá brněnská přehrada – pro někoho je to spíše noční můra než vize. Když si uvědomím, kolik let už čtu vždycky v červenci, že hygienici již nedoporučují koupání v přehradě, pak si ale vizi čisté přehrady bez sinic dovedu představit víc než jasně. Ale – roky se o tom povídá, o variantách zbavení se sinic byly popsány tisíce stránek papíru a výsledek? Však víte sami. Asi ta vize má své opodstatnění, co říkáte?

Znáte další vize vztahující se k Brnu? Ať již ty uskutečněné (z těch se dá určitě poučit) nebo ty, které na svoji realizaci teprve čekají. Rozhodně nemám žádné ambice vyvolávat veřejnou diskusi o vizích pro Brno či vytvářet nějakou „burzu“ vizí. Ale diskuse na toto téma na Brnopolisu by snad mohla být zajímavá, co říkáte?
Jednu ambici bych ale přece jen měl, co takhle uspořádat nějaké setkání s lidmi, kteří už u realizovaných vizí stáli, s těmi, kteří nosí své myšlenky zatím jen v hlavách, nebo se již pokoušejí o realizaci, ale bez hmatatelného výsledku. Taková výměna názorů by mohla být docela prospěšná.

3 komentáře:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Výborný nápad, Romane. Něco k tomu brzy přidám, teď však jen co jsem našel ve zprávách o Středoevropském technologickém institutu

Vojtěch Přibyla řekl(a)...

Vážený pane Schwanzer,
Váš článek mě zaujal, a tak si dovoluji připojit k němu svůj komentář.
Jsem jedním z těch, kteří se snaží realizovat vizi vztahující se k Brnu. O tom jak úspěšně zatím nechci mluvit, ale pokud by bylo nějaké setkání, o kterém ve svém článku mluvíte, velmi rád se zúčastním. Nabízím také představení vize a dialog nad ní.
S pozdravem Vojtěch Přibyla

Roman Schwanzer řekl(a)...

Pane Přibylo, díky za Váš komentář. V pondělí se sejde naše "rada" a budeme diskutovat o obsahu a termínech živých setkání. Určitě Vás na něm rádi přivítáme. Informace o tom, kdy se akce uskuteční najdete na tomhle webu. S přáním pěkného víkendu. Roman Schwanzer