19. 9. 2007

Co je v Brně nejlepší?

Moje žena tvrdí, že burčák a rozjezdy!

Pokud jde o to první, nemyslí ani tak kvalitu nápoje, která pravda trochu kolísá, jako spíš burčákovou sezónu s všudypřítomnými stánky, bateriemi petlahví a sloupci kelímků. V jiném českém ani moravském městě prostě nezažijete, aby lidé tak masově postávali na ulicích a popíjeli alkohol, třeba i neznámí s neznámými! Je fascinující, jak se na nárožích tvoří hloučky ochutnavačů a bez ohledu na věk, vzdělání i pohlaví diskutují o kvalitě letošní úrody. Burčáku holdují všechny sociální skupiny, bezdomovec vedle universitního profesora, stejně jako partička studentek vedle podnikatele či uklizeče chodníků. Když je burčák, zavane na ulicích družnější atmosféra, jako by samo město „lehce popařilo“.

A noční rozjezdy jsou jak pohádka o hodných autobusech! Ať se v noci vracíte domů odkudkoli a v jakémkoli stavu, máte jistotu, že v celou hodinu to prostě jede od nádraží na všechny strany, je to tak a nebude to jinak. Je v tom nějaké magické kouzlo, jak autobusy přijíždějí, řadí se, čekají, a pak jako mávnutím proutku všechny najednou startují a rozjíždějí se ke svému cíli. To je úplně geniální!, jásá vždycky moje žena, když se autobusy dávají do pohybu a tryskem vyrážejí všemi brněnskými směry...

A já neměl ještě to srdce uštěpačně poznamenat - až nám nádraží přesunou, kdovíjak to bude...

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Rozjezdy si jiz vydobyly heslo v encyklopedii

http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Rozjezd_no%C4%8Dn%C3%ADch_linek_v_Brn%C4%9B

-- Mirka

Anonymní řekl(a)...

... odkaz snad bude lepe fungovat ?

Nena řekl(a)...

S manzelkou souhlasim - aspon co do tech rozjezdu, burcakovych party jsem si nevsimla.
Ale co se tyce toho, co se na nadrazi deje v noci v celou, z toho jsem hyn od doby, co jsem v Brne. Proc tvurce tohoto systemu nedostane oceneni mesta Brna? :)

Markéta Polášková řekl(a)...

Rozhodně nejoblíbenější je linka č. 93, která sváží studenty do královopolských kolejí :) Asi by to netvrdili i řidiči oné linky, každopádně když jsem si nedávno pročítala dotazníky, které vyplňovali zahraniční studenti při odjezdu z ČR a měli odpovědět na otázku, co se jim v Brně líbilo nejvíc, byla v jedné odpovědi zmíněna právě tato úžasná "devadesáttrojka" :)

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

rozjezdy jsou super, ale jako člověk, který toho jimi najezdil možná víc než večerními tramvajemi, bych - a zvlášť patrné je to teď na začátku akademického roku - uvítal, kdyby spoj o půl jedné (možná i o půl druhé) jezdil nejen v pátky a soboty, ale denně. není snad horšího zážitku, než doběhnout v jednu na autobus třeba na malinovského náměstí a zjistit, že 99 do líšně přetéká lidma tak, že se tam při nejlepší vůli nemůžete přicpat.

Anonymní řekl(a)...

Já tedy užasle obdivuji Vaše nadšení z rozjezdů a musím říct, že ho rozhodně nesdílím. Dovedu si představit lepší kratochvíli než se projíždět dobytčákem (jak jinak nazvat přecpané autobusy, jejichž řidiči pravděpodobně dělali autoškolu u Charouze). Což o to, když má člověk nabumbáno, je mu cestovní komfort celkem buřt, ale modelová situace je třeba příjezd nočním dálkovým autobusem na Zvonařku. Je "skvělé" se se zavazadly rozlámaný soukat stovky metrů prázdnými ulicemi, poté pozorován pobudy nepříliš mírumilovného vzezření mrznout půl hodiny na jinak opuštěné (všichni jsou přece na roli) zastávce a následně absolvovat onu "dobytčinu". Když už tedy - pravdpodobně po vzoru poledne v jedenáct - začíná v Brně noc taky už v jedenáct (začátek řádění "nočníků") a zohledupnění jízdy asi nelze očekávat, neboť kvalitních řidičů ochotných jezdit noční šichtu není nazbyt, nebylo by od věci alespoň mezi 23. a 24. zkrátit intervaly mezi rozjezdy na 10 minut, od 0. do 1. na čtvrt hodiny.