12. 11. 2007

Stane se Brno adresou, po nichž touží Evropané?

V pátečních Hospodářských novinách vyšel inspirativní článek Adresy, po nichž touží noví Evropané, který svým tématem přesně zapadá do zaměření serveru Brnopolis. V článku je popisován trend, kdy noví Evropané, rozuměj mobilní kreativní třída, hledají nová místa pro rodinný život, práci, zábavu a odpočinek. Tradiční centra jako Londýn a Paříž jsou zahlcena, menší města (do 1 mil. obyvatel) tak přebírají iniciativu a úspěšně lákají nové Evropany. Jaká je situace u nás? V příspěvku je věnován prostor i této otázce.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

V daném článku mě zaujalo shrnutí českého stavu: "Praha byla, je i bude dominantní. Soustředí se tady všechna síla - mocenská, ekonomická i kreativní." V této souvislosti se mi opět vybavila asociace s Brnem "předkomunismopřevratovým", kdy zde přeci jen určitá mocenská (moravský sněm) a snad i ekonomická (Moravská banka, dříve též bohaté německé měšťanstvo..) či kreativní (Lidové noviny..) síla byla. Zajímalo by mě, zda tehdy tedy opravdu Brno "hrálo zcela jinou ligu" než dnes, jak si mnozí představujeme, nebo zda dané okolnosti neměly zásadní vliv a jde spíš o idylické přikrášlování minulosti. Příp. zda by dnes Brnu nějak výrazně pomohlo, kdyby se obnovením zemského zřízení opět stalo hlavním městem.

Anonymní řekl(a)...

Brno se nejen, že stane, ale již se stává dobrou adresou a tak páni radní reagují na celou situaci zcela po svém a zrušili již schválený prodej obecních bytů lidem, kteří v nich bydlí... Při snaze občanů města Brna, kteří si chtěli tyto odkoupit, o jednání s příslušným starostou Brna střed, se dozvěděli, že je zcela zaneprázdněn, a tak jim nezbylo než celou věc postoupit médiím a ombudsmanovi a tajně doufat, že se najde pochybení ze strany radnice týkající se třeba výběru stavební firmy, která buduje na Poříčí luxusní nadstavby či přímo v prodeji těchto ještě nedostavěných bytů zaměstnancům radnice...za takovou cenu se stává Brno dobrou adresou, za cenu toho, že radní se pohybují jako ryby ve vodě v prostředí se značnou korupční výhodou...