25. 5. 2009

Noc kostelů má v Brně národní premiéru

Za dva ze tří brněnských počinů loňského roku byly vyhlášeny akce, které se odehrávají v jeden den/večer na různých místech města a jejichž úspěch je založen na jedinečné atmosféře bez potřeby pořizovat si vstupenku - Muzejní noc a Noc vědců. V pátek 29. května se bude - úplně poprvé v Brně (a v celé ČR) - konat další akce tohoto typu. Noc kostelů může být navíc ukázkovým příkladem spolupráce mezi partnery v Brně a Vídni.

Dlouhá noc kostelů v Rakousku letos probíhala - na stovkách míst po celé zemi - již popáté, a rozšířila se mezitím i do Německa. V koordinaci Brněnského biskupství se veřejnosti otevřou kostely a modlitebny na osmnácti místech v Brně, na šesti dalších v regionu a další např. v Plzni. Program ekumenického projektu šesti křesťanských církví nabídne např. komentované prohlídky, koncerty, výstavy, diskuse, meditace nebo prohlídky běžně nepřístupných míst (varhanní kůry, sakristie, věže, krypty).

Z příjemného setkání s Martinou Jandlovou, mluvčí Brněnského biskupství, jsem odcházel s pocitem, že nás čeká výjimečná akce zahajující novou tradici. Podobně jako v případě Muzejní noci mohou sice zájemci návštívit otevřená místa kdykoli během roku, jenže atmosféra májového večera je příslibem společného zážitku, při němž nás může napadat, jak by se kostely mohly stát přirozenější součástí společenského života místních obyvatel a jak se vlastně starat o tyto kulturní hodnoty, které nám předkové zanechali.

Nedivte se v pátek, když čtvrt hodiny před šestou začnou zvonit zvony, a běžte se podívat do kostela, který máte nejblíž. A pokud nebude právě ten váš otevřen, promluvte si třeba s farářem, zda by se k akci nepřipojil příští rok.

Žádné komentáře: