12. 6. 2009

Brnopolis mezi sedmi vybranými projekty v Bruselu

Jak jsme už prozradili dříve, Brnopolis dostalo k druhým narozeninám dárek - byli jsme vybráni z osmdesáti prihlášených mezi sedm evropských projektů k prezentaci v Bruselu na Evropském fóru tvořivosti. Projekty přihlášené ze 16 zemí byly posuzovány v pěti oblastech - územní rozvoj (29), sociální inovace (15), umění a kultura (14), věda, výzkum a inovace (12) a média a ICT (10).

Akci pořádal Výbor regionů jako součást Evropského roku kreativity a inovací, v publiku seděla stovka vybraných talentů (umělci, architekti, designéři, podnikatelé, organizátoři neziskových projektů atd.), odborníci na územní rozvoj, kreativní průmysly a inovace a desítky novinářů z 24 zemí EU. Vedle Brnopolis se představily např. regionální podpora designu a umění ve francouzském regionu u Loiry, projekt sociálního bydlení ve španělském Toledu nebo Community ArtLab ve švédském regionu Västra-Götaland.

Když jsme po oficiálním diskusním panelu neformálně debatovali s novináři u kávy, nebylo k mému překvapení nutné vysvětlovat, proč se zaměřujeme právě na kreativní profese propojující business, vědu i umění a proč je pro konkurenceschopnost města tak důležité umožnit vzájemnou komunikaci nápaditých lidí s mezinárodními zkušenostmi. Tohle patří ve vyspělých zemích k běžné agendě médií, která přibližují veřejnosti rozvojové aktivity města. Ptali se nás spíše, co dělají regionální a městské instituce pro podporu takových iniciativ, a nespokojovali se s frázemi.

Nechci přeceňovat výběr Brnopolis jako jediného projektu z nových členských zemí (někdy se prostě vyvažuje výběr exotičtější lokalitou), na straně druhé bylo nesmírně užitečné se seznámit s lidmi, kteří realizují podobné aktivity v zahraničí (pravda, s rozpočty, které jsou asi 30-60x větší a které nemusejí spoléhat především na soukromé peníze několika nadšenců). Pokoušíme se některé z nich pozvat na příští brněnská OpenCoffee.

1 komentář:

Unknown řekl(a)...

gratuluji! bety