3. 6. 2009

Z Brna andělskou počtou Zuzaně Navarové

Včera mi od Hany Svanovské přišla SMS, na kterou už dlouho netrpělivě čekám: 18.června po mnoha peripetiích bude konečně slavnostně pokřtěna kniha "Andělská počta Zuzany Navarové", kterou Hana připravila k vydání v brněnském Hostu. Více o tom podcast Radia Proglas. Proč tedy článek v Brnopolis, když je křest v Praze?

Protože právě skrze Brno se alespoň v eschatologické rovině dále naplňuje přátelství Zuzany Navarové s rodinou Hany Ulrychové, další zpěvačky s divukrásným hlasem. Protože Hana Svanovská, dcera paní Ulrychové, bohemistka a specialistka na křesťanskou literaturu, dnes pečuje o literární pozůstalost Zuzany Navarové, která před pěti lety podlehla rakovině. Protože Host je nakladatelství, které patří k Brnu stejně jako Petrov.

Z knížky jsem zatím četl jen úryvky na netu, ale doufám, že ji budu mít v rukou co nejdříve. Protože tato kniha složená zejména z "post-nerezových" textů Zuzany Navarové, i dosud nepublikovaných, má v rodném listu jedinečný punc nelehkého balancování mezi zodpovědností editora, objektivitou kritika a vřelostí osobního vztahu.


Velmi obdivuji zejména poslední dvě alba, které Navarová natočila se skupinou KOA. (Barvy všecky a Jako Šántidéví ), beroucí dech svojí průzračností a zdánlivou prostotou. Namísto technického exhibování, kterého by Navarová i KOA byli bez obtíží schopni, je tu maximální soustředění na výraz, souhru a téměř hodinářskou preciznost detailu. Kde by jiní zbytečně řvali, Zuzaně stačilo jen nepatrně změnit odstín hlasu ... A pohla Zemí, ač ji leckdy na pódiu vítal nejen potlesk, ale i obrovské bolesti v posledních fázích její nemoci. Edith Piaf českého folku...

Tímto Hance i Hostu děkuji, že mě čeká nejeden zádumčivě krásný večer.

PS: A pro ty, co budou 18.června v Praze, přeposílám i já: Slavnostní představení knížky proběhne v 15.00 v Balbínově poetické hospůdce v Praze 2, Balbínova 6. Publikaci polije šampaňským písničkářka Dagmar Voňková. Jste srdečně zváni. Hanka.

1 komentář:

Richard Lank řekl(a)...

Poslechnete si: S Hanou Svanovskou o Zuzaně Navarové hovorila 19.6. redaktorka CR3 Vltava Ivana Myskova

Stream:
http://www2.rozhlas.cz/stream/00943893.mp3

download MP3:
http://media.rozhlas.cz/_audio/00943893.mp3