25. 3. 2010

Kam se dá jít naslepo: Buranteatr

Teď už vím, že podvědomě hledám KLUB-DIVADLO, kde se představení bude dít zblízka, jen pár metrů ode mne, a bude čiré a uvěřitelné jako dobrá akustická hudba. Kdo hledá obdobně, ať se vypraví do Buranteatru "na Čáru proti hodinám," jak se rozumně píše na vstupence, protože adresa Joštova 6 tedy představivost průměrného Brňáka nijak nezjitří.

Sedím v sále pohroužený do "buranské" dramatizace slavné Solaris a říkám si: Jo, právě vidím divadelní obdobu ASPM, slavného Amatérského Sdružení Profesionálních Muzikantů, kteří na to blues šli po svém a bez zbytečných rekvizit.

Pravda je, že Buranteatr již dlouho obchází dobrá pověst, v tomto případě zosobněná Kačou Rakovčíkovou, herečkou a zpěvačkou dobré pověsti, která nás na každé zkoušce obchází a nabádá, jen ať na divadlo jdeme, že nebudeme litovat. Kači si vážím, s Pavlem Riedlem, který v Buranech hraje, se kamarádím, a tak tedy jdu a nelituji!

První výstraha: Lístky nejsou v předprodeji a je záhodno učinit rezervaci předem, protože do klubu se vejde jen půlstovka lidí a druhá půlstovka zůstane s dlouhým nosem přede dveřmi!

Druhá výstraha: Lístky je třeba vyzvednout půl hodiny před začátkem představení, což spolu s faktem, že ke scéně Buranteatru se každý musí proklestit dvěma patry stále ještě otevřeného knihkupectví, je sprostý faul na kulturně senzitivnější povahy, protože se jim ten večer sakra prodraží! *)

Třetí výstraha: Solaris je podle mě vynikající, je v ní Lem i Tarkovskij, aniž by se inscenace s oběma tvůrci prala. Minimalistická výprava s kufříkovým gramofonem, jehož podjížděná reprodukce "Úvodní desky ke stereofonnímu poslechu" spolehlivě navodí vymknutou a přízračnou atmosféru.

A místo ruského patosu drastický humor - typicky český způsob, jak přežít planetu, jež vám ráno co ráno zhmotňuje největší traumata vaší minulosti, minulosti, kterou už nelze ani vrátit ani odestát. Hraje se o život všude okolo publika, a mohlo toho hraní okolo být klidně víc, protože stanice na orbitě Solaris má prstencový tvar.

Víc už neprozradím, ale víte, kam se dá jít naslepo. Do Buranteatru!

*) Ať jsem spravedlivý: Vstupenka je zároveň kupónem na 10% slevu na nákup v knihkupectví. Plánujete-li nakoupit kompletního F.L.Věka nebo jiný metr šedesát knih, spojte nákup s návštěvou Buraneteatru a máte divadlo, nebo jeden z dílů, zadarmo.

2 komentáře:

Jenda řekl(a)...

Buranteatr je opravdu dobrým divadlem. my byli na Panu Polštáři a zanechalo to v nás hluboký dojem. Můžeme jen doporučit.

Anonymní řekl(a)...

Buranteatr jede, zatím nás ani jednou
nezklamali. Představení lze vidět nejen jednou, pokaždé najdeme něco nového.Naposledy SOLARIS - úžasné
Jděte pobejt :-)