26. 3. 2010

Kdo stojí za Brnopolis: Vlastimil Veselý

Co tě v Brně za poslední rok nejvíc potěšilo a co naštvalo?

Těší mě, že se Brno stává městem vědy, vzdělání a výzkumu. Zatím se veřejné investice zaměřují hlavně na biotechnologie, ale snad dojde i na sektor informačních technologií, který je už léta největší chloubou brněnské ekonomiky. Naši partneři v zahraničí jsou vždy překvapení, kolik ICT firem a talentovaných podnikavých absolventů je zde soustředěno.

Mám taky radost, že přibývá útulných kaváren a nekuřáckých restaurací, kde si už málokde dovolí odmítnout k jídlu žádost o vodu z kohoutku a kde se konečně začíná rozvíjet vinná kultura (tedy ústup od ostudných nabídek typu "Mullera nebo Frankovku, vod koho nevim"), kterou místní i turisté v jihomoravské metropoli právem očekávají. Mé srdce filmového nadšence pak zaplesalo, když se Brno letos stalo hostitelem festivalu Cinema Mundi.

Samozřejmě mě netěší, jak se před rakouskými partnery ztrapňujeme neschopností se dohodnout na napojení dálnice do Vídně. Nebo že město ani kraj nemají po letech diskusí stále jasno ohledně strategie leteckého spojení (tedy zda podporovat vlastní letiště nebo spojení na Prahu či Vídeň).

Nejvíc mě však deprimuje to, jak málo si někteří politici váží šikovných lidí, na které může být Brno hrdé. Nebýt tlaku studentů, rodičů a přátel školy, málem zbavili gymnázium Matyáše Lercha jeho úspěšného a oblíbeného ředitele. Za úplnou aroganci moci pak považují všichni lidé v mém okolí i já osobně přidělení miliardové zakázky špatně hospodařícím a rádo stávkujícím Českým drahám místo toho, aby se dala ve výběrovém řízení šance pro firmu jednoho z nejuznávanějších podnikatelů regionu.


Mezi kreativní třídou existuje poměrně vysoká naštvanost na současné poměry v zemi, Brno nevyjímaje. Vidíš vůbec nějaké možné východisko z tohoto stavu?

Někdy to vypadá, jako by slušní lidé vyklidili veřejný prostor. Pak se nemůžeme divit, že jej ovládá korupce nebo její mladší bratr klientelismus. Pokud si budeme každý hledět jen svého soukromí a práce, ti nejtvořivější (lidé i firmy) začnou město nebo celou zemi opouštět. K účasti ve veřejném životě nemusíme vstupovat do politiky, občanská společnost začíná u místních spolků a komunit, které spojují zájmy jednotlivců okolo jedné ulice, kavárny, hřiště nebo webu.

Brnopolis se snaží srovnávat dění v Brně s tím, co se děje v zahraničí, hledat a ukazovat následováníhodné příklady kultivace kreativního prostředí (univerzity, kultura, investice, podnikání, média, ...). Proč vynalézat znovu kolo, když se můžeme poučit zkušenostmi odjinud (ať už jde o obsazování mediálních rad, kvalitu potravin, roli neziskovek nebo chování bank či mobilních operátorů)? Budeme tak i odolnější proti plebejství a populismu, které zaplavují mainstreamová média.


Co bys považoval v příštích dvou letech za největší úspěch Brnopolis?

Mějme hlavu v oblacích (abychom viděli dál než na špičku nosu nebo za humna), ale stůjme nohama pevně na zemi. Nestojí za námi politická strana ani vlivná finanční skupina, našim největším aktivem jsou tvořiví a činorodí patrioti, kteří chtějí pomoci městu, kde žijí a/nebo pracují. Většinou je to střední třída jako klíčová součást elity města, která není tolik závislá na státu a začíná chápat, že vidět a slyšet bude jen tehdy, bude-li hledat společné zájmy napříč profesními škatulkami.

Brnopolis začalo jako blog a platforma pro živá setkávání. Dovedu si představit, že by naše sdružení mohlo více působit jako regionální think tank nabízející odpovědným politikům díky svému profesnímu zázemí konkrétní vizi pro rozvoj města a cesty k jejímu naplnění. Diskusí okolo strategie a koncepcí rozvoje bylo dost, už je čas na konkrétní činy.


Vlastimil Veselý je zakladatelem FIRST Innovation Park (dříve působil na VUT v Brně), s nímž už víc než 10 let propojuje kreativní lidi, nápady a ICT technologie - především díky mezinárodním inovačním projektům v oblasti ICT výzkumu a vývoje. Rodilý Brňák a otec dvou dětí s vášní pro amatérskou fotografii, tenis a dobré víno.

Žádné komentáře: