2. 6. 2010

"Noc buskerů" - nultý ročník již tento pátek 4.6. v Brně?

Nová městská vyhláška proti pohoršujícímu chování na veřejných prostorách, která v pátek 4.6 vstoupí v platnost, již rozohnila zastánce pouličního hraní a mnozí přes Facebook šikují lidskou munici pro happeningy za záchranu buskerů, pouličních umělců, jejichž činnost má vyhláška údajně zatrhnout.

Víc než občanskou neposlušnost to zatím vypadá na přípravu nultého ročníku Noci buskerů, trošku chaotickou, neplánovanou a zdola (což mě nijak nepohoršuje.)  Malou úvahu na toto téma předkládám na konci článku.

Vlastně chovám slabou naději, že Magistrát pochopí tuhle komunikační šanci a zodpovědný radní přijde a svým Brňanům srozumitelnou češtinou vysvětlí záměr sporné vyhlášky, co postihováno bude a co ne. Že ten zodpovědný radní bude vyslechnut a obě strany se budou snažit o vzájemné pochopení. A že snad zodpovědný radní odpoví i na nějaké otázky z davu. To je naivity v jedné větě, co?

- informace Českých novin ZDE
- článek studenta FSS Jendy Perly ZDE
- výzva k protestu ZDE
- malá diskuse o buskingu na Brnopolis ZDE.

Spolu s deštěm se do ulic snáší povzdech Evy Staňkové: „Mě je z toho smutno, jak někdy město s lidmi blbě komunikuje. A lidé se pak zase ‘proti něčemu’ semknou, protože to je jednodušší, a nikdo je nezkusí spojit pro něco! My se takhle zbůhdarma připravujeme o všechny nápady, které naši lidé nosí v hlavě“

No, hlavně ať není po pátku "v alejích nablito", jinak fakticky zvítězí ty radostné duše, které s nadšením posuzují přestupky podle doslovného znění vyhlášky a nikoliv podle jejího smyslu. A v Brně pak zavládne ticho, schválený a prověřený pořádek, který sem tam přeruší nějaký ten schválený a prověřený míša.


Jak by Noc buskerů mohla vypadat příště?

Kdo má nápad a chuť pustit se se mnou do přípravy? Představa nové tradice Noci buskerů právě spustila lavinu mé představivosti:

Na příslušné webové stránce si mohou amatérští muzikanti zaregistrovat dvouhodinové performance na 40 různých místech středu města. Registrační stránky budou i v anglické mutaci, ať se nepřipravíme o expaty.

Zaregistrovaní buskeři zaplatí drobný paušál cca 120,- a je jen na nich, jestli své posluchače zaujmou tak, aby hodili do klobouku dobrovolné vstupné... Proč těch 120,- Kč ? Poplatek polehlivě vyfiltruje skutečné buskery od žebrajících, jejichž pazvuky mají jiný účel. Z vybraných poplatku pak lze ukonejšit OSA, že chudák Bob Dylan nepřijde o svůj hamburger i kdyby nějaký busker nedej bože tloukl na nebeskou bránu.

Co se autorských práv týče, radši bych, ať pro noc buskerů en bloc platí copyrightová doložka písničkáře Woody Guthrieho: „Každý, kdo bez mého vědomí a svolení zpívá tuto píseň, stává se mým dobrým přítelem, neboť přesně z tohotu důvodu tato píseň vznikla!“

3 komentáře:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Odpusť mi mou laickou nevědomost. OSA má žaludek na to vybírat desátky i od pouličních umělců, kteří drnkají jen svoje vlastní skladby?

Pokud je to tak, pak by si jejich zástupce mohl osobně přijít obolus vyzvednout jako součást happeningu :)

Richard Lank řekl(a)...

I kdzbzch hrál jen své vlastní skladby, tak se fakticky dopouštím veřejné produkce a musím OSA zaplatit ... a pak si jako autor nárokovat, co zbyde

Jenda řekl(a)...

K OSA: Ríša má sice teoreticky pravdu, prakticky však upřímně pochybuju o tom, že se to děje.

K nápadu Noci buskerů: Myslím, že v pátek bude čas probrat to například i s organizátory tohoto protestu a nadšenými lidmi, co by pomohli organizačně (uvidíme se tam?;)

K vyhlášce: Možná jde o nepochopení dobrého záměru vyhlášky, faktem ovšem zůstává, že jde i legislativní paskvil, v němž se možnost legálně na ulici hrát nijak neupravuje. Takže případný dobrý záměr z ní nějak vypadl ;)