3. 11. 2010

Brněnské TEDx milníky

Za dva týdny se dočkáme druhého pražského TEDx a zaregistrovali jsme také zájem o uspořádání TEDxOlomouc. Možná i vy máte podobný záměr ve vašem městě a váháte, co to obnáší. Nabízím malý pohled do kuchyně. Nebo spíše spíže?

únor v mailu nacházím zprávu od amerického TED o udělení licence k uspořádání akce
březen první diskuse o příležitosti zorganizovat TEDx v Brně na setkání OpenCoffee, první zmínky na blogu, vytvoření stránky na Facebooku
duben v bolestných pochybách a více či méně smysluplných debatách se rodí kostra dramaturgie
květen hlásí se nám první dobrovolníci, odnáším si silný zážitek z TEDxBratislava, není už na co čekat
červen první přípravná schůzka se zájemci mimo Brnopolis, začátek formování TEDxBrno týmu, první schůzky s potenciálními partnery
červenec shortlist pro místa konání a termíny, seznam desítek kandidátů na vystoupení
srpen ohlášení místa, termínu a výběr prvních vystupujících, dolaďování webu a propagace akce všemi dostupnými kanály
září finalizace programu, začátek prodeje vstupenek, příprava logistiky akce
7. října TEDxBrno skutkem

Milníky pro mě byla také setkání s jednotlivými přednášejícími, speciálně pak s Adamem Gebrianem. Z naší příjemné schůzky před TEDx si pamatuji hlavně dvě jeho poznámky.

První o tom, jak je těžké v našich končinách vysvětlit, že něco mezioborového (z čeho má prospěch neurčitý počet subjektů ve veřejném prostoru) děláte prostě proto, že to považujete za potřebné, smysluplné a že vás to baví. Kolik energie a času musíte věnovat na překonávání nedůvěry a vyjasňování, že za vámi nestojí lobbistické nebo politické zájmy či záměr někoho podvést. S něčím takovým se ve vyspělém světě obvykle nemusíte zabývat a můžete se tak soustředit jen na vlastní práci.

Tu druhou jste mohli slyšet od něj osobně na přednášce. Zatímco v zahraničí zajímá lidi především, kam jdete, jaké máte plány, čeho chcete dosáhnout, u nás je podstatnější minulost - odkud jdete a co už máte za sebou.

I tohle hezky ukazuje, proč u nás nevznikl a nevznikne Google :)

2 komentáře:

Petra Jelečková řekl(a)...

Nostalgie... :)

Peter Krutý řekl(a)...

Na ten 1. problem, ktory spominal Adam narazam tiez a je tazke ludom vysvetlovat, ze napr. Toastmasters nie je sekta, reklamna akcia nejakej sukromnej firmy a pod. Nie sme zvyknuti na to, ze ludia nieco robia pretoze ich to bavi, pretoze maju dobry pocit, ze spravili nieco uzitocne, ze nieco vybudovali a ze nefunguju len cisto ako egofactory na vlastny osoh (koniec koncov to je ten isty princip na ktorom funguje OpenSource). Toastmasters obcas organizuje 8 tyzdenny program pre kohokolvek na zlepsenie komunikacnych schopnosti s nazvom "Speechcraft", ktory je zadarmo alebo za nizky poplatok a ktory vo svete funguje ako uzasny nabor clenov, ludia vidia ze TM funguje a bavi ich to. Vysvetlit v ceskej republike, aky je ucel a prekonat nedoveru v pripade tohto programu je prekvapivo zlozite dokonca aj u mladych ludi, u ktorych by som ocakaval otvorenejsiu mysel.