26. 9. 2007

Noc vědců

Po Muzejní noci se blíží další "noc", tentokrát zaměřená na vědu.
Stejně jako Muzejní noc, i Noc vědců bude probíhat na několika místech ČR v jeden den (tedy noc). V Brně se do akce zapojilo Vysoké učení technické, Masarykova univerzita a hvězdárna a po zhlédnutí propagačních stránek musím uznat, že program vypadá slibně. Docela mě pobavily názvy některých představení - například Zpěv matematika s doprovodem klavíru nebo Starosti streptokokovy - příběhy z dutiny ústní. Velkou atrakcí bude určitě i ohňostroj na chemické fakultě.

Sama znám prostředí všech tří institucí poměrně dobře a vím tedy, že vědci nejen že jsou skutečně obyčejní lidé (což má Noc vědců za cíl ukázat), ale často jsou to takoví srandisté, že člověk ani nechápe, kde se to v těch jejich geniálních hlavičkách bere :) Věřím tedy, že zpívající matematik sklidí zasloužený úspěch, že se dozvíme, jak je to s tím streptokokem (a co to vlastně je) a že fakulta chemická nám po všech těch avizovaných experimentech zůstane celá...

...a že se akce stane pravidlem a příští rok se zapojí i další univerzity.

P.S. Neodpustím si poznámku - trochu mě překvapilo, že obě zúčastněné univerzity si k Noci vědců přichystaly vlastní plakát a propagují se v Brně samostatně (mimo oficiální web společný pro celou ČR). Trochu to vypadá, jako by spolu univerzity soupeřily...??!!

2 komentáře:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Odkazy na Noc vědců v dalších zemích najdete na http://ec.europa.eu/research/researchersineurope/events/ern07_en.htm

Arturo Quintero řekl(a)...

Noc vedcu byl pro me nadherny zazitek. Je to uzasne vedet, kolik lidi prispiva ve svem volnem case na tuto akce a doufam, ze pristi rok se pripojim aktivne. Jako mlady kluk jsem pracoval v Planetariu ve meste Mexiko a presto, ze Mexiko je tak velke mesto, pres 20 milionu lidi, tak pri slavnostech 21.brezna "Den slunce", coz je podobny festival vedy, neni u nas tak velka ucast jako v Brne. Je uzasne vedet, kolik lidi v Brne ma zajem o vedu.