13. 12. 2008

Hledáme brněnský počin roku

Brnopolis hledá originální akci, čin nebo událost, které v roce 2008 nejvíce přispěly ke zvýšení atraktivity města pro lidi z kreativních profesí, např. v oblasti kultury, gastronomie, podnikání, vědy, médií, veřejného sektoru, sportu nebo občanských aktivit. Může jít o kulturní představení, přednášku nebo návštěvu významné osobnosti, výstavu, sportovní akci, otevření prodejny, založení organizace, televizní nebo rozhlasový pořad, jistě vás napadnou další možnosti.

Dále nás zajímá, které jednotlivce nebo organizace byste ocenili za dlouhodobý tvořivý přínos (nejde tedy o novinku posledního roku). Příkladem může být zakladatel nebo provozovatel divadla nebo galerie, restaurace nebo kavárny, dětského hřiště, knihkupectví nebo vydavatelství. Můžete vybrat také médium, školu nebo neziskovku, dokonce i firmu nebo úřad (to může někomu přijít k smíchu, ale třeba se i taková nominace objeví). Kdo nebo co si podle vás udržuje dlouhodobě vysokou úroveň a případně i přispívá k rozvoji občanské společnosti v Brně?

Máte pocit, že těch cen všude okolo už je příliš? My taky, tohle nemá být další v řadě. Nechceme dělat anketu typu Zlatý krokodýl (snad takového nic neexistuje, nechci se nikoho dotknout a už vůbec ne zubů živého krokodýla) a pak mezi světly ramp slavnostně udělit cenu tomu nejpopulárnějšímu na pompézní akci s žoviálním moderátorem.

Nejde nám ani tak o konečný výsledek, ale spíše o to, co a kdo se sejde mezi nominacemi. Proto se obracíme na vás a doufáme, že vložíte do komentářů pod tento článek svoje tipy - a také aspoň pár slov zdůvodnění (ta jsou možná ještě důležitější). Nominovat a navést sem mailem své kolegy, přátele nebo známé můžete do konce ledna 11. února 2009.

Co bude dál? V lednu se dozvíte. Každopádně ty z vás, kteří se tady podělí o nejzajímavější tipy, pozveme (uvedete-li na sebe kontakt) na setkání a diskusi s těmi, kteří stojí za počiny, které nakonec vybereme.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Pro me je to Brnopolis. I kdyz mu/ji je vice nez rok. Vzdycky se tesim, jak se mi v RSS ctecce objevi v neprectenych novy clanek.

Personalne nejsem s autory spriznen, "pouze" myslenkove. :-)

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky, Honzo, že nám fandíte. Ale nevzpomněl byste si na něco nového v Brně, co vám v tomto roce udělalo radost? A nebo kam často rád v posledních letech chodíte?

Richard Lank řekl(a)...

Jde-li o dlouhodobý tvůrčí přínos, tak rozhodně nominuji pana Ing. Miloše Kovář, který bez grantů a mediální masáže již 20 let provozuje v Obřanech obdivuhodnou zahradní železnici a téměř každou neděli vozí za dobrovolný příspěvek prťata po své zahradě.
Viz http://www.zahradnizeleznice.net/

Za všechny rodiče, jejichž vřeštící potomci odmítali odejít.
R.Lank

Anonymní řekl(a)...

Za velmi užitečné brněnské aktivity letoška považuju činnost Trojky a
Desertu, společenství nadšenců kolem majitele těch objektů Miloše Hrabala a
jeho schopného provozního týmu (ve Trojce je to Rudolf Brančovský a comp.).
Koncertní a výstavní činnost kolem těchto zařízení přilákala lidi, kteří
nepěstují komerci, ale snaží se pomáhat (akce s dětmi z Kociánky a podobně).
Jana Soukupová

Svatopluk Bartík řekl(a)...

Podle mě je počinem roku rozhodnutí brněnské městské koalice, že se bude odsouvat nádraží (viz programové prohlášení z 16/4). Na tento projekt, kterému už nyní v rozpočtu chybí několik miliard, nepřispěje EK z OPD potřebných 6 - 8 mld Kč. Důsledky a související rizika si snad každý spočítá sám, a to bez ohledu na to, které variantě přestavby ŽUB fandí.

Anonymní řekl(a)...

Ja bych nominoval nejvetsi Brnensky Audiovizualni pocin NewNew '09 ktery se kona ve Flede.

Unknown řekl(a)...

Myslím, že je to vzestup Hadivadla, divadla, které má v poslední době velmi zajímavou dramaturgii a také zajímavé herce. Co se inscenací týče, tak nejzajímavějšími inscenacemi jsou: Havelkův "Indián v ohrožení" a Amslerova/a Špalové "Extáze".

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky všem za zajímavé tipy. Jen prosím nezapomínejte, že lidé, kteří se nepohybují ve vašem okruhu, nemusejí vůbec tušit souvislosti.

Doporučuju vždy uvádět odkaz nebo aspoň malé vysvětlení (např. co je NewNew09 ve Flédě?) a krátké zdůvodnění, proč vybíráte právě toto. Čím konkrétně je to výjimečné?

Líbil se mi např. způsob, jakým nominovala ve svém článku Eva Staňková.

Anonymní řekl(a)...

Otevreni obchudku LoveMusicv centru Brna na Dominikanske u vchodu do Bastily. Prodava se tam kvalitni hudebni merchandise, vstupenky a ridi se z tama projekt WWW.HRACHOVKA.COM

Anonymní řekl(a)...

Vánoční Rybova mše v Alfa pasáži - ojedinělé občanské objetí.

ahoj
Štěpán Rusín

Anonymní řekl(a)...

V listopadu se po různých brněnských klubech, kavárnách a divadelních sálech konalo hraní interaktivních dramat, v rámci festivalu Larpvíkend.

Interaktivní drama je druh zábavy, který u není nás natolik etablovaný jako například v zahraničí. Jedná se o hru, ve které skupinka hráčů dostane role různých postav a společně vytváří příběh a dramatické situace, kterými jejich postavy prochází. Je tak možné si vyzkoušet, jaké to je být v kůži viktoriánského šlechtice, soudního porotce, arktického průzkumníka nebo třeba detektiva z knížek Agathy Christie. Zabavit se, prožít si napínavé situace a setkat se s jinými lidmi.

Na Larpvíkendu 5 hostovaly různé skupiny organizátorů, včetně těch slovenských, takže tento festival byl pravděpodobně největší dosavadní brněnská akce, která nějak fenomén téhle aktivní volnočasové zábavy představila široké veřejnosti a umožnila jí si ho na vlastní kůži vyzkoušet.

Webovky jsou pak tady:
http://www.courtofmoravia.com/uskutecnene/larpvikend-5/

Ladislav Indra

Anonymní řekl(a)...

Já bych nominoval zábavní park BONGO, který byl otevřen na konci roku 2008 ul. Pražákova. Ač se jedná o komerční projekt, myslím, že pro děti v Brně něco podobného chybělo, místo, kde zábava je skloubena s poznáním a každá atrakce představuje něco jiného (světadíl či zemi).
Michal

Anonymní řekl(a)...

Já bych nominovala režiséra Pavla Jiráska, nejen za dokument Café Brno, o kterém jste tolik psali, ale hlavně za celou řadu skvělých dokumentů, jejichž tématem je Brno nebo lidé žijící v Brně a které Brno ukazují jako město, kde stojí za to žít a tvořit... www.jiraskovi.cz

Michal Kašpárek řekl(a)...

V šibeničním termínu, ale přece: za rok 2008 nominuji Masarykovu univerzitu a další developery za pokrok s výstavbou kampusu a za dlouhodobý přínos pak Fakultu sociálních studií, která do Brna už po deset let stahuje spoustu kreativních a schopných lidí: http://brnonow.com/2009/02/the-move-of-the-last-year-according-to-brnonowcom/

Anonymní řekl(a)...

Vážený Vlastimile,
chtěl jsem nominovat Brnopolis, ale někdo to už udělal přede mnou, takže přidám do nominací ještě něco z hudební oblasti:

1) nominoval bych projekt hudebního festivalu Concentus Moraviae, který vzniká v Brně, ale přesahuje ho do celé Evropy

www.concentus-moraviae.cz

2) nominoval bych agenturu a hudební vydavatelství X production za neúnavnou snahu vydávat v Brně nekonformní umělce a to i ze zahraničí

www.xproduction.cz

3) nominoval bych mé domovské centrum v ČT - tedy CENTRUM HUDEBNÍ A DIVADELNÍ TVORBY ČT Brno, a to za způsob, jakým si stále drží pomyslnou laťku kvality, když v okolních médiích padá dolů, též za sofistikovanou dramaturgii, ve které se nebojí prosazovat menšinové žánry, za dokumenty, magazíny jako je Styl, Památky na prodej, Notes, za koncerty a divadelní záznamy se značkou kvality.

Zdraví Pavel Jirásek

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Díky všem za zajímavé tipy. Výsledky hlasování poroty se objeví zítra na blogu a vy všichni budete zváni na setkání se zástupci vítězných nominací, které chystáme ve druhé polovině března. Termín a místo najdete včas tady na blogu.