12. 5. 2009

Brno twitteruje z Muzejní noci a Noci kejklířů: připojte se

V sobotu 16.5. bude další Muzejní noc (18-24 hod) a letos dokonce ve stejném termínu jako Noc kejklířů (od 14 hod). S Brnopolis si při tom zopakujeme loňský experiment s Twitter reportážemi. S nasazením vlastního já budou své zážitky z terénu vysílat např. spisovatel a nakladatel Martin Reiner, ředitel hvězdárny a planetária Jiří Dušek nebo dramaturgyně Divadla na provázku Bára Vrbová. Přidat se k nim můžete i vy.

Stačí nám předem (nejpozději do pátečního rána na info@brnopolis.eu) zaslat adresu vašeho twitter kanálu a slíbit, že od sobotního odpoledne do půlnoci budete psát (přes SMS) jen o tom, co prožijete mezi pódii, výstavami, divadly, kavárnami a restauracemi. Smyslem je sdělovat si navzájem aktuální zážitky nebo rady - co se kde zajímavého děje, kam se ne/vyplatí zajít nebo kde znavené tělo nebo ducha občerstvit (gastrorecenze ve 140 znacích).

Letos budou dvě technické věci jinak. Twitter v ČR (a většině zemí) neumožňuje příjem zpráv přes sms, takže většina čtenářů bude zprávy sledovat přes web (pokud máte chytrý telefon, můžete je číst přímo v terénu). Dobrou zprávou je, že nehrozí zpoždění při přenosu zpráv jako loni (vyzkoušeno).

Pokud se tedy v sobotu chystáte vyrazit s mobilem a očima otevřenýma do centra dění a přejete si svoje mikrozpravodajství napojit do společného kanálu na homepage Brnopolis, ozvěte se nám co nejdřív.

Střípky z loňských reportáží jsou zde, další informace o nadcházející sobotě včetně přehledu všech korespondentů najdete v pátek tady.

5 komentářů:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Reakce na jednu připomínku z mailu pro ty, kteří by váhali, zda se můžou zavázat k tomu, že od sobotního odpoledne do půlnoci nepošlou jinou zprávu než o zážitcích a pocitech v terénu.
Nejde nám o striktní zákaz jakékoli jiné zprávy (pokud na ni zbyde autorovi čas a chuť). Záměrem však není čtenářům prezentovat zprávy autorů, kteří budou většinou twitterovat o něčem úplně jiném, než je Muzejní nebo kejklířská noc.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

13.5. upraven titulek a první věta tak, aby bylo více patrné, že se jedná o dvě nezávislé akce - na žádost organizátorů Muzejní noci.

Anonymní řekl(a)...

Zajímalo by mne,proč tak intenzivně propagujete akci,která dle mého názoru již velkou podporu nepotřebuje.Vloni jsem absolvovala svoji třetí Muzejní noc a musím konstatovat,že množství lidí na ni začíná být na hranici únosnosti. Ale to je jistě věc názoru. Někdo má fronty a strkanice rád.
Myslím si,že by si takto intenzivní propagaci zasloužily akce,které se do povědomí lidí zatím nedostaly.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Cílem není propagace Muzejní noci, ale test tzv. hyperlokálních médií. Tj. využití nových médií pro tvorbu a sdílení zpráv neprofesionálními žurnalisty z relativně malé lokality. Aby to bylo za tak krátký časový úsek aspoň trochu čtenářsky zajímavé, je třeba zvolit akci s velkým počtem návštěvníků, kde lze na různých místech nasbírat různé typy zážitků.

Mimochodem, které brněnské akce by si podle vás zasloužily větší propagaci?

Martin Maryška řekl(a)...

za tímto nápadem nevidím úsilí dostat do Brna ještě více lidí na Muzejní noc, ale dostat ještě více z Muzejní noci pro její návštěvníky a milovníky.
Stejný smysl bude mít i velkoplošná projekce na Svoboďáku, kde poběží přímý přenos možná právě z těch míst, kam se nebudete moci podívat.