9. 6. 2009

Jižní centrum (2): přirozený rozvoj města

V závěru prvního článku o Jižním centru jsem představil vizi Brna jako říčního přístavu. Hned poté, co článek vyšel, jsem se vlastní vize zalekl. Kdo by vůbec takový kanál chtěl stavět? Máme letiště, dálnice, rychlovlaky… Ale, střízlivě vzato, jak dlouho nám tato dopravní pohoda vydrží.


Pravda, Římský klub již v roce 1972 vyhlásil, že zásoby zlata dojdou v roce 1981, rtuti v roce 1985, ropy v roce 1992 a mědi, olova a plynu v roce 1993. Takže v roce 2009 už zřejmě energeticky přesluhujeme. Nicméně, poslední pionýr vodní dopravy na Moravě, Baťa, nechal ještě v třicátých letech tahat nákladní čluny koňskými potahy. Z toho by určitě měli v Římě radost! Neberte však tento úvod příliš vážně, spíš se jedná o úvahu o budoucím vývoji, především o tom, jak je těžké předvídat vývoj přirozený. A právě vytvoření podmínek pro další přirozený rozvoj města včetně dobudování moderní infrastruktury a služeb je druhým cílem výstavby Jižního centra.

Podívejme se tedy na dosavadní přirozený vývoj našeho města. Až do roku 1809 bylo zcela přirozené, že Brno mělo své hradby. První popud k bourání vydal sám Napoleon a důvod byl zřejmě především vojenský, ale další příčiny byly již zcela přirozené: bylo třeba připojit předměstí, najít nové plochy pro výstavbu významných budov, nádraží, divadla atd. Taky vznikly parky a zárodky okružní třídy, kterou jsme nakonec (jak je v Brně zvykem) dobudovali až skoro za 100 let v roce 1941 (a na rozkaz cizí mocnosti).

Další přirozený vývoj byl, že se město jako chobotnice roztahovalo do okolí a pohlcovalo krajinu i okolní vesnice. Korunu přirozenému rozvoji nasadilo období socialistické výstavby, které navléklo náhrdelník sídlišť kolem chátrající zástavby a položilo svou potřebou každodenních přesunů desetitisíců obyvatel základy dnešním již nemalým dopravním problémům. Přirozeností dneška je výstavba čtvrtí rodinných domků kdesi na okrajích a taky rozmach nákupních center, z hlediska obchodního zcela převracejících celou přirozenost dosavadní. A mezi tímto čilým stavebním ruchem nám jaksi omylem zbyla kousek od centra plocha, na které shodou okolností skoro nic nestojí.

Po tomto historickém úvodu už zbývá položit si otázku: je přirozeným rozvojem města zastavět tuto poslední volnou plochu obchody, byty a kancelářemi? Nechtělo by to něco víc? Jaká moderní infrastruktura a služby nám ještě v Brně chybí? Přece pořádná řeka i s nábřežím! Proto pořád závidíme té Praze… A přitom Vltava není ve skutečnosti taky nic moc řeka – ale šikovnou soustavou jezů došlo k vzdutí hladiny a z Vltavy je veletok.

A tak přichází druhá vize pro Evu Staňkovou, jezero! Změňme dosud nezastavěnou část Jižního centra ve veliké jezero, propojené se vzdutou hladinou Svratky. Kolem jezera promenáda, zahradní restaurace, kavárny, půjčovna loděk… A uprostřed jezera – ostrov a na něm nová koncertní síň, Janáčkovo kulturní centrum, ve tvaru, jak je dnes moderní, nějaké vodní obludy – chobotnice i rejnok jsou už mimo, navrhuji pěkně v našich brněnských tradicích krokodýla!

Ano, samozřejmě, zase nějaký nesmysl, řekne si každý střídmě myslící člověk, ale vezměme tuto ideu vážněji. Jižnímu centru chybí duch – pokud samozřejmě nemyslíme ducha byznysu. Ale je součástí návrhů zástavby něco nadčasového, něco s přesahem? Jen se podívejme, kolik kostelů je v historickém jádru města, kolik divadel… A co Jižní centrum? Ovšem, vedle obchodní galerie Vaňkovka se krčí galerie umělecká, ale její budova není stavební dominantou, něčím, co by i z dálky urbanisticky zaujalo.

Obecně vzato, není moc velká nabídka nadčasových staveb, které bychom mohli do Jižního centra umístit: soudní budova už stojí o kus dál a jako dominanta se určitě netváří. Univerzita se staví jinde, krajský úřad svou budovu má, zemský archív i knihovna taky – asi opravdu zbývá jen to Janáčkovo centrum. Jenomže to má být nacpáno do dopravně naprosto nevyhovující parcely mezi ulicemi Besední a Veselou. Takže asi zbude jen to jezero…

Další ze série článků o Jižním centru:

3 komentáře:

Jenda řekl(a)...

Myšlenka jezera je asi už příliš megalomanská, ale s tím, že návrhům Jižního centra chybí duch se ztotožňuji. Teoreticky by se jakousi dominantou mohl stát odkrytý viadukt, ale od tohoto drahého nápadu se teď upouští, jestli jsem správně pochopil, a tak nezbývá než hledat dál.

kuba řekl(a)...

Já především naprosto souhlasím s tím, že dokud Brno nebude mít pořádné nábřeží, bude tady jaksi něco chybět:-/

krysař řekl(a)...

spíše mě taky zaujala myšlenka velebných nábřeží řek...