14. 4. 2010

ALISI v říši divů: základní kámen pro nové vědecké pracoviště v Brně

To bylo tenkrát v Sovětském Svazu radosti, když 19.dubna 1970 v Togliatti sjel z pásu první vyrobený kus legendárního vozu VAZ 2101.

Přesně o 40 let později máme v Brně důvod k radosti ještě větší, protože 19.dubna 2010 dojde ke slavnostnímu poklepání základního kamene ALISI, aplikační a vývojové laboratoře  pokročilých mikrotechnologií a nanotechnologií Ústavu přístrojové techniky AV ČR.

A bude to slavnost jak se sluší, poklepávat by měli např. předseda AV ČR, místopředseda AV ČR pro neživou přírodu, ministryně školství, ministr průmyslu a obchodu, rektoři VUT a MU, zástupci města a kraje a určitě i další politici, které v rámci předvolební korektnosti rovnou zatajím.

Nedávno jsme na stránkách Brnopolis S Romanem Schwanzerem lehce mudrovali nad potřebou propojovat v Brně výzkumné aktivity s byznysem a vida, za chvíli si budeme moci i sáhnout. 

Protože, jak učeně praví web projektu ALISI:

  • Cílem ALISI je vybudovat a provozovat moderně vybavené výzkumné centrum určené k realizaci výzkumných aktivit, které mají potenciál z hlediska produkce aplikovatelných výsledků výzkumu a vývoje, a přiblížit tak technologickou úroveň zdejšího výzkumu a vývoje v řešených oblastech světové elitě.
  • Existence centra bude novým impulsem k rozšíření spolupráce s tuzemskými i zahraničními průmyslovými partnery, vysokými školami, zdravotními ústavy a výzkumnými institucemi.
  • Výstupy ALISI jsou primárně orientovány na uživatele výsledků výzkumných aktivit (aplikační partnery) a studenty a mladé výzkumné pracovníky


Moje z kontextu vytrhané citace končí neskromným:  "Dopad ALISI však bude širší, protože navýšení inovačního a vědeckovýzkumného potenciálu regionu přispěje ke zvýšení jeho atraktivity a hospodářského významu." 

A to je něco, co Brno potřebuje jako sůl!

1 komentář:

Langi řekl(a)...

Dobrý den,

správná adresa webu je nyní http://alisi.isibrno.cz/, ta která je v článku (i když správně přesměruje) může být časem neplatná.

Peter Láng