1. 4. 2010

Za virtuálním Brnem jsou stovky hodin nadšené práce

Dvaadvacetiletý Brňan Jan Knopp studuje na Ústavu nábytku, designu a bydlení a ve volném čase prokazuje Brnu nezvyklou službu. Obchází známé brněnské budovy, fotografuje je a pak "vyrábí" jejich virtuální tříprostorové modely, které si můžete prohlédnout v aplikaci Google Earth.

Pokud si nechcete tento "virtuální globus" instalovat, pak si můžete prohlédnout galerii 3D objektů na stránkách Googlu.

Jan pro Brnopolis popsal svůj netradiční koníček.

Kolik času vezme modelování jedné budovy - a co všechno to obnáší?

Nejdřív musím vyrazit do terénu a budovu vyfotit důkladně pro textury, pro hrubou stavbu. Nejhorší je, když se člověk musí na místo kvůli maličkostem vracet.

Pak přijde na řadu modelování na počítači. Pracuji v programu SketchUp, který je k tomu přímo uspůsoben. Budova může být vytvořena jako jednoduchá kostka, například obdelníkový půdorys vytažený do určité výšky. Přidáte střechu, konstrukci osázíte texturami/fotkami a je v podstatě hotovo, i když bez sebemenších detailů. To je jeden způsob. Takhle jsem modeloval na začátku svůj první model, hrad Špilberk, a mnohé další. Jednoduchý a malý model tak může být do hodiny i s focením venku.

Jenže teď, když už jsem sběhlejší, tak tohle vidím jako absolutně nedostatečné řešení. Chci proto své starší, hůře udělané modely opravit. Takto jsem již předělal letohrádek Mitrovských u Výstaviště, který by se měl v nové podobě snad již brzy objevit v Google Earth.

Další možností je samozřejmě udělat model detailnější a hlavně s lepšími texturami. Textury tu znamenají prakticky vše. Mezi takové modely patří určitě např. Kaple svaté rodiny, ZŠ a MŠ Chalabalova v Kohoutovicích (na obrázku) a pavilon Anthropos v Pisárkách. To pak modelování, úprava fotek a další maličkosti můžou zabrat i přes týden.

Podle jakého klíče si vybíráte budovy k modelování?

Musí mě buď zaujmout, nebo k ní většinou mám nějaký vztah.

Máte v Brně nějaké oblíbené místo, o kterém si myslíte, že je neprávem nedoceněné?

Myslím, že určitě nedoceněné je, vzhledem k "propagaci" našeho města, brněnské Výstaviště, bohunický kampus a centrum města.

Žádné komentáře: