13. 4. 2010

Most spojující New York a Brno

Hell Gate Bridge v New Yorku a další jedinečné mosty v USA jsou dílem Gustava Lindenthala, světově známého konstruktéra, který se narodil před 160 lety v Brně a své dětství a školní léta strávil na Kamenné ulici č. 21.

Jeho rodiče se přátelili s rodinou Friedricha Wanniecka a tak mladý Gustav své první technické zkušenosti získal na stavbě výrobních objektů rodící se Vaňkovky. Na severní fasádu galerie současného umění Wannieck Gallery byla proto v r. 2005 umístěna jeho pamětní deska, v Brně ale o Gustavu Lindenthalovi přesto stále skoro nikdo neví!

To by se snad mohlo tento týden změnit, protože alespoň odborní návštěvníci Stavebního veletrhu budou moci sledovat ve středu 14. dubna 2010 během úvodního odpoledne 15. Mezinárodního symposia MOSTY 2010 v hotelu Voroněž prezentaci arch. Markwarta Lindenthala z Německa o díle jeho slavného příbuzného. Realizované projekty Gustava Lindenthala se vždy vyznačovaly originalitou a odvahou. Na rozdíl od mnohých svých současníků uvažoval o nových konstrukcích vždy velmi komplexně, díky čemuž jsou jeho mosty dodnes schopny sloužit a odolávat zátěži, kterou nemohl při jejich návrhu vůbec předpokládat.

Možná se dočkáme i toho, že i některý z mostů v naší zemi bude v budoucnu oceněn Medailí Gustava Lindenthala, která se od r. 1999 uděluje za „a single, recent outstanding achievement demonstrating harmony with the environment, aesthetic merit and successful community participation“.

Žádné komentáře: