19. 4. 2010

Brněnské architektonické stezky představí funkcionalismus pomocí nových médií

Až napřesrok na podzim vyrazíte na procházku Stránicemi, budete moci na svém telefonu poslouchat životopisy architektů funkcionalistických vil, a orientovat se při tom podle unikátní mapy.

Statutární město Brno totiž ve spolupráci s Domem umění a za přispění Evropských fondů pro regionální rozvoj pracuje na projektu nazvaném Brněnské architektonické stezky. Ten má Brňanům i turistům přiblížit funkcionalistickou architekturu 20. a 30. let.

Zdá se mi to slibné - po řadě knižních publikací najednou bude možné zajímavé stavby objevit prostřednictvím atraktivnějších médií. "Stezky budou přístupné díky mapám v tištěné i elektronické formě a značení jednotlivých domů. Na internetových stránkách pak zájemci najdou podrobné informace ke stavbám, jejich fotografie a životopisy architektů formou textů a MP3 nahrávek ke stažení," stojí v tiskové zprávě Domu umění.

Celkové náklady na projekt se podle dokumentace z webu Brna vyhouply na 4,6 milionů korun. Na druhou stranu v odborné komisi projektu působí mimo jiné pedagog VUT Petr Pelčák, spoluautor televizního pořadu Šumná města Radovan Lipus, historici architektury Jindřich Chatrný a Lenka Kudělková, bývalý děkan brněnské i pražské architektury Vladimír Šlapeta a Ivan Wahla z ateliéru RAW - berme to jako záruku kvalitního výstupu.

Žádné komentáře: