12. 4. 2010

Brňané v zahraničí: centrum je i po rekonstrukci pusté

Renata Stodůlková pochází z Ostravy. V Brně studovala pět let Pedagogickou fakultu, obory Učitelství francouzského jazyka a literatury a Základy společenských věd pro střední školy. "Můžu říct, že jsem tu prožila asi nejradostnější období svého dosavadního života. Studijní léta, na to se jen tak nezapomíná!"

Měsíc po státnicích v roce 2007se odstěhovala do španělského Madridu, kde už přes dva roky pracuje pro IBM.


Proč vlastně onen "útěk" z Brna do Madridu? Rozhodla vyšší kvalita života v metropoli, větší kariérní možnosti, anebo jste jen chtěla zkusit něco nového?

Nešlo o útěk! Po skončení vysoké školy jsem se rozhodovala, co budu dělat dál. Věděla jsem, že nechci učit a že nechci zůstat v Česku.

Chtěla jsem cestovat, poznat další země a případně se naučit další jazyk. Studovala jsem francouzštinu, a tak by bylo přirozené odjet do Francie, ale nakonec jsem si vybrala Španělsko. Ani ne tak pro lásku k flamengu, ale proto, že tam bydlel můj přítel.

Jak na Vás působí Madrid ve srovnání s Brnem? Fungují služby hůře, či lépe? Existuje něco, co byste ráda přenesla z Madridu do Brna?

Madrid je úžasné město, se spoustou možností a hlavně zábavy. Ve Španělsku je vše posunuté, večeří se kolem desáté hodiny večer a kolem půlnoci se vyrazí "pařit". Je běžné potkávat ve městě davy lidí ve tři hodiny ráno. To se Vám v Brně nestane, v centru je pusto a prázdno a to hlavně o víkendu, kdy všichni jezdí na chalupy.

Co se týče služeb, řekla bych, že se v Česku jejich kvalita za posledních pár let hodně zlepšila, anebo jsem měla jenom štěstí.

Nicméně Španělé jsou na tom asi o něco lépe než my. Rozhodně se nepřetrhnou, ale jsou vcelku zdvořilí a hlavně přátelští. Například v restauraci s vámi číštíci nemají problém navázat hovor, i když vás vůbec neznají, a to bez toho, že by působili vlezle.

Vnímáte při svých návštěvách s odstupem proměny Brna? Změnilo se podle Vás nějak za ty tři roky?

V Brně jsem byla naposledy letos v lednu. Mám pocit, že i když je centrum konečně zrekonstruované, lidé do něj ve svém volném čase moc nechodí. Raději si zajdou nakupovat do Vaňkovky nebo Olympie, než na náměstí. To se odrazilo i v tom, že se hodně obchodů z centra přemístilo právě do těchto sterilních "zábavních parků", a to je škoda.

Jinak jsem žádné velké změny nezaznamenala, tedy až na jednu: zavřeli můj oblíbený podnik, Promítačku, a to mě hodně mrzelo. Doufám, že ji noví majitelé znovu rychle otevřou!

1 komentář:

Tomáš Javora řekl(a)...

Promítačka má svého rok starého následovníka -cafe bar Transistor na Bayerově 7, kousek za Martou. Pár propriet z Promítačky je zde, jsou zde stejní lidé, stejný zvuk a trocha melancholie. Však je to dnes přesně 49 let od startu prvního člověka do vesmíru.