23. 4. 2009

Hrají ještě spolu Ivan, Pepa a Eda?

Tato otázka ke mě připlula z hlubiny podvědomí bez zjevné příčiny. Swingující kytary Ivana Mimy, Pepy Kotase a Edy VícNevím mě ohromily. Autenticita akordových hmatů, drive pravé ruky, jako od tvrdých gibsonů, a vedení sól v rukodělných aranžích dokázaly vykouzlit atmosféru předbolševického jazzového opojení stejně intenzivně jako OPSO či Melody Makers Ondřeje Havelky.

Před deseti lety hrávali v hospodě Kalumet z vlastnoručního fake-booku, bohatě iluminovaného manuskriptu, jehož stránky byly plné swingu a harmonických podivuhodností poplatných meziválečné taneční písničce. Ví o nich někdo, kde a jestli vůbec ještě hrají v roce 2009?

Říkali jsme jim Dědečci a jejich repertáru dědečkárny podle data vzniku: Satin Doll, Dívka v modrém, Trochu v hlavě mám... Pepa, doyen tria, hrával festovní základ z barré a devítek, který Ivan protkával rytmickými ozdobami na horních čtyřech strunách. A nad tímto pulzujícím spodkem řádil démon Eda, který s pětikačkou místo trsátka dokázal rychlými běhy proměnit překližku značky Cremona za 560 Kčs v nástroj hodný Django Reinhardta. Poctivé akustické řemeslo bez krabiček.

Nevím, jestli se ti tři někdy objevili na nějakém podiu. Pochybuji. S Tomášem Drtílkem, kapelníkem a úhlavním přítelem v jedné osobě, jsme je objevili tam, kde člověk spíše potká do sebe zahleděná trampská klišé ještě po třiceti letech. V místech, jejichž hudební sebeúcta padla až k Japonečkám U stánků na levnou krásu (v D dur).

Asi po dvou letech kontakt vyprchal. Trio průběžně měnilo domovskou hospodu, prý kvůli nezaplaceným sekyrám jednoho z nich. Naposledy jsem se s Pepou a Ivanem potkal na jednom koncertu, kam zašel, aby Tomovi a mě věnoval okopírované noty ze zmíněného manuskriptu. Stále je mám schované mezi svými poklady...

Znovu tedy opakuji: Kdo ví něco z dalších osudů swingujících kytar Ivana Mimy, Pepy Kotase a Edy VícNevím, ať nechá zprávu v komentáři pod článkem. Budu rád.

2 komentáře:

ivoivo řekl(a)...

Zdravím, Richarde. Eda nežije, hraje s námi klasická basa. Úterý, horní část Jungmannovi ulice, 16.00 - 18.30. Jmenuje se to Kr.pole pub, asi 20 metrů nad instalatérstvím Neumann. Nejsme tam vždy, kdyby jste se chtěli stavit, raději brnkni - 732503126. Pozdravuj Tomáše. Ivan Mima
ivan.mima@seznam.cz

Richard Lank řekl(a)...

Ahoj Ivane, to jsem rad, ze o sobe po letech zase vime. budete hrat v utery 9-ho? To bych prisel proslechnout, doufam i s Tomasem.

Tak to je, kdyz net zafunguje jako sit :-)