18. 4. 2009

Proč má park v Krpoli propagovat komunismus?

Nedaleko našeho domu je kostel Nejsvětější trojice a přilehlý park u Božetěchovy ulice. V parku stojí i pomník padlým vojákům Rudé armády. Ano, ten, ze kterého byly odstraněny komunistické symboly - srp a kladivo (nikoli rudá pěticípá hvězda coby symbol osvobozující armády). Každým dnem je tam mají instalovat znovu. Prý si to přeje 80 Brňanů, kteří se obrátili na Magistrát města.

Zarážejícím na celém případu je to, co se dozvídám z rozhovoru s historikem Pavlem Palečkem. Podle něj se rozhodnutí umístit na pomník v roce 2009 (!) srp a kladivo opírá o posudky dvou soudních znalců, kteří nejsou historiky ani znalci v oboru heraldiky, vexilologie nebo faleristiky a dokonce ani jeden z nich nevystudoval magisterský program na vysoké škole. Umístění komunistických symbolů nedoporučují Vojenský historický ústav ani Ministerstvo zahraničních věcí, protestuje proti němu Konfederace politických vězňů.

Nepřekvapuje mě, že se v Brně najde 80 soudruhů, kteří s bachařem Vondruškou v Parlamentu a s rostoucí tolerancí politických špiček cítí příležitost zneužít památky padlých vojáků k propagaci komunistické ideologie. Nechce se mi však věřit, že by se vedení města nechalo obalamutit dvěma podivnými posudky a nebo nekompetentností odpovědného úředníka. Věru nevím, jak bych vysvětlil svým dětem nebo zahraničním hostům, že město Brno podporuje propagaci nezákonné a zločinné ideologie.

Přes 900 lidí podepsalo k dnešnímu dni petici proti tomuto absurdnímu rozhodnutí. Pokud cítíte, že by jich mohlo být víc, můžete se připojit na www.poctapadlym.cz.

7 komentářů:

Unknown řekl(a)...

To by tak hralo, jeste vyvesit vlajecky na prvniho maje a je to vsechno.... zadny srp a kladivo!!!... lidi nejak rychle presli fakt, ze stalin byl nejvetsi masovy vrah v dejinach.... totalite by se mohli lidi konecne stavet jako k hnusu a nemoralni veci. . . FUCK OFF KSCM!

krysař řekl(a)...

bohužel, toto není jediný pokus o propagaci zločinné ideologie v poslední době.. když se podíváme co se děje v některých krajích tak tam už pomalu ani není třeba propagovat...

Anonymní řekl(a)...

město brno bojuje proti extremismu umístěních srpu a kladiva na veřejné prostranství - vivat onderka!

Anonymní řekl(a)...

Primátor o návratu srpu a kladiva rozhodl taky proto, že s tím souhlasil Vojenský historický ústav. Ten ale potvrdil, že magistrátu žádné vyjádření nedával a že by navrhl na pomník jen rudou hvězdu, symbol Rudé armády. "Informace od ústavu pro mě zjišťoval tajemník Magistrátu. Pokud je nepravdivá, vyvodím z toho důsledky."

Podle tajemníka Pavla Loutockého radnice věc projednala s mnoha institucemi, zdůraznil také snahu o soulad s ruskou stranou. Použitou symboliku podle něj schválila i česko-ruská heraldická komise. „Žádná taková komise neexistuje," uvedl pro ČTK historik Pavel Paleček.

Richard Lank řekl(a)...

Se sestřenicí jsme 8.5. řešili, jak v dětech pěstovat imunitu proti nacismu, komunismu a totalitním ideologiím vůbec.

Hlavně, aby pro ně svastika nebo srp s kladivem neměla ani příchuť zakázaného ovoce, jak se občas pubertálním romantikům přihodí.

Od Sarajeva to máme jen 10 let a tam se děly věci, které si s běsy 20. století nijak nezadaly.

Anonymní řekl(a)...

Obvazem převázali brněnští studenti památník rudoarmějců v Králově Poli. Řada lidí se stále nevyrovnala s tím, že se na zdejší pomník vrátil komunistický symbol - rudá hvězda. Nakonec na něj umístili i portrét komunistickou justicí na smrt odsouzené Milady Horákové.
http://zpravy.idnes.cz/brnenske-symboly-komunismu-zakryl-obvaz-kecup-studenti-vzdali-pwa-/brno.asp?c=A090626_132457_brno_dmk

Anonymní řekl(a)...

Uvědomte si, že nám tady ti rusové zachránili krky v druhé světové!! A to že tady mají pomník, na tom není nic špatného! To lidé tehdejšího Československa si vybrali komunismus. Zapomínáte, že v parlamentu byli demokraticky zvoleni a to co se se stalo v únoru 48, tak je pochybení jak lidí ve vedení státu, tak některých zapálených občanů té doby! Ti rusové (vojáci), co nás vysvobodili, s tím měli pramálo společného...to si uvědomte. Památník je k poctě padlých ruských vojáků, kteří položili život za naší zemi a na tom mi nepřijde nic špatného! Proč dnes tak tíhneme k USA, která naprosto bezdůvodně koncem války bombardovala z ekonomických důvodů naši zemi? proč??