7. 4. 2009

Ekonomika katedrály aneb čím jsme bohatí

Forum for Creative Europe přineslo do ČR málokdy viděnou kombinaci témat a profesního zázemí vystupujících. A nemyslím tím jen veřejné prohlášení výtvarníka Davida Černého po pádu vlády - "co je několik bulharských hajzlíků na Entropě proti jednomu ..., co sedí na Pražském hradě".

Pokud bylo někdy složité vysvětlit např. regionálním médiím, proč se vůbec v Brnopolis zabýváme potřebami tzv. kreativní třídy, máme konečně příležitost odkázat je na akci, kde se u nás poprvé potkala v této podobě kultura, umění, podnikání a technologický vývoj a kde si bylo možné poslechnout konkrétní zkušenosti ze strategií měst ve vyspělém světě. Na pražské konferenci byla k mání nejen nová kniha Creative ecology od přítomného Johna Howkinse, ale i první česká publikace k tématu - Kreativní průmysly od Martina Cikánka.



Záznam úvodních vystoupení Václava Havla a Tomáše Sedláčka si můžete pustit přímo tady, ...



... ostatní videa a prezentace vystupujících jsou již nachystány ke stažení.

Doporučuji např. mapu druhých měst Zory Jaurové, umělecké ředitelky projektu Košice - Evropské hlavní město kultury 2013, která svoje slidy nepojala typickým způsobem - pochlubit se ze svého města jen tím nejlepším. A nebo citát Roberta Palmera, ředitele pro kulturu v Radě Evropy: "Jednou z charakteristik tvůrčího města je jeho otevřenost vůči cizincům. To neznamená pouze lákat ze světa talentované jedince, rozšiřovat nabídku mezinárodní kuchyně a podporovat exotické festivaly."

2 komentáře:

Jenda řekl(a)...

Ty záznamy a prezentace z konference jsou fakt super.
A prezentace paní/slečny Jaurové je opravdu netradiční, ale povedená.

Kapriccio řekl(a)...

fakt pekné! "...we have to develop a creativity on behalf of all of us, in a cosmopolitan responsibility." G.W. etc... vela zaujímavého