22. 4. 2010

Od sadistů za volanty MHD po poetický kraj vína. Co vadí a co se líbí cizincům v Brně

Už třiadvacet zahraničních studentů a cizinců pracujících v Brně odpovědělo na otázky v dlouhodobé anketě Brnopolisu "What expats say". Zároveň se blíží jarní setkání expatů pořádané právě Brnopolisem a výstava jejich fotografií.

Proto se hodí prolistovat si starší články a zjistit, jaké názory převládají.

Palce dolů a palce nahoru

Špína na ulicích, místní nemluvící cizími jazyky a nerudnost, se kterou se občas musí potkávat - to vadilo zpovídaným expatům v Brně nejčastěji. Nathan Brown z Kanady nám popsal zážitek, který se přihodil jeho ženě. Ta stála s kočárkem sama na tramvajovém ostrůvku, a proto nechtěla mačkat tlačítko na dveřích, aby si řidič nemyslel, že ho považuje za pitomce. Měla radši zazvonit: "Řidič udělal scénu a křičel na ni, že nedala znamení. Žena pak měla problém vysvětlit dvouletému synovi [který byl s ní], proč na ni ten chlap řval."

Tak trochu paradoxně, ale ne nepochopitelně, si obdobné množství cizinců pochvaluje přátelskou atmosféru ve městě, které je obklopeno přírodou. Zdaleka nejvíc pochval ale získal systém veřejné dopravy - levné jízdenky, krátké intervaly tramvají, navazující spoje a celonoční provoz nechávaly v úžasu hlavně rodáky z anglosaských zemí. Bohužel ne vždy byl ten úžas bez výtek: "Hojnosti (sic) veřejné dopravy v Brně bychom měli zatleskat, skutečně nepotřebujete auto na to, abyste se mohli dostat kamkoliv. Tohle bohužel doprovází neznalost bezpečnosti provozu, kterou předvádí někteří z řidičů tramvají a autobusů. Ti nemusí být kontrolování psychology, než nastoupí do povolání. Viděl jsem vozidla potřísněná krví, za což mohlo nezodpovědné, zkázonosné a podle všeho sadistické chování řidičů," řekla nám Australanka Debra-Jayne Kimlin.

Velmi často jsme se taky setkali s prosbami o ještě větší přístupnost města pro pěší na úkor automobilů. Člověk by měl za to, že pěší zóna v historickém centru je dostatečně velká a regulovaná, ale někteří z expatů jsou zvyklí na život ve městech, kde by auta možná nejezdila ani po Veveří nebo Kolišti.

Jak se může Brno prosadit?

Hodně zpovídaných lidí se podivovalo nad tím, že o městě, kde se jim tak dobře žije, není za hranicemi Česká skoro slyšet. Crissy Swartz z Missouri navrhuje: "Brno by mohlo být branou k vinicím, pokud bude náležitě propagováno." Chybí i vymezení vůči ostatním atraktivním městům v zemi - Praze nebo Českému Krumlovu. Podle Ruthie Johnson z USA by to mohla být image univerzitního města.

Rozhovory s expaty nadále zůstávají jednou z našich priorit pro příští měsíce. Máte-li zájem, můžete si přečíst všechny články v plném znění, anebo nahlédnout do seznamu nejzajímavějších připomínek, který vznikl péčí Evy Staňkové.

Obrázek u článku: Jean-Louis Raduit de Souches, jeden z nejznámějších expatů v Brně a paradoxně i obránce města před vpádem cizí armády.

7 komentářů:

Petr Marčišák řekl(a)...

Michale, ještě doplním, že jedna z nejčastějších výtek směřuje k podpoře cyklistů v Brně. Nejsou tím myšlení víkendový polykači kilometrů v barevných dresech, ale prostředí, který by umožnilo využití kola jako plnohodnotného prostředku dopravy v Brně. V západních Evropě je to obrovský trend a cyklistickou dopravu tak berou jako ekologický a šetrný způsob dopravy po městě, bohužel u nás je na ni pohlíženo úplně zkresleně a automobilová lobby zatím vyhrává. Proto v tomto ohledu má Brno od cizinců palec dolů!

Anonymní řekl(a)...

Když kliknu na "všechny články v plném znění", nezobrazí se mi výčet všech rozhovorů, chybí například tento poměrně nový: http://www.brnopolis.eu/2010/03/what-expats-in-brno-say-when-i-saw.html

Anonymní řekl(a)...

Naprosto souhlasím s Petrem, radnice jakoby se snažila vyasfaltovat co nejvíc km stezek do příměstských lesů pro víkendové závodníky v pestrých trikotech (např. poměrně nová "dálnice" Obřany - Bílovice n. Svitavoup), ale po městě se do práce jezdit nedá. Navíc přítomnost těchto "závodníků" v lesích mi příjde až kontraproduktivní (hluk, mnohdy jízda ohrožující ostatní turisty,atd.) Ale snad se situace ve městě zlepší, viz http://brno.idnes.cz/kola-v-brne-misto-cyklostezek-pruhy-na-silnici-fld-/brno-zpravy.asp?c=A100422_204622_brno-zpravy_bor

Anonymní řekl(a)...

Pár věcí ze seriálu už dříve vypíchla Sedmička, http://www.sedmicka.cz/brno-vyskov/clanek?id=119605

Unknown řekl(a)...

Jen připomínka - Brnopolis se prezentuje jako komunikační a diskuzní platforma, třeba tady mi ale chybí nějaká odpověď nebo reakce někoho z Brnopolis..jak jinak vyprovokovat diskuze, než reagovat na čtenáře? Hned to motivuje k dalšímu komentáři nebo diskuzi, když vidím, že můj příspěvek autor článku zaregistroval.. :)

Anonymní řekl(a)...

Like: It is a small city - you are very likely to meet people you know accidently. There is great forested areas in the Northern part of the city (where I live)
Dislike: Bureaucracy

The ways to make Brno more open and attractive for foreigners:
Street performances
More "Child Friendly" facilities. It has improved a lot recently however it has a way to go yet.
It is probably not that well known in the West.  This could change if it were to become a European City of Culture, World EXPO or some other recognised international event.

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Thank you all, díky všem za komentáře a připomínky. Byli jsme poslední dobou zaneprázdněni hlavně přípravou TEDxBrno, ale nový moderátor blogu se už ujal správy a nenechá vaše reakce zapadnout :)