4. 10. 2007

Hlavu vzhůru Brňané (nebo Brňáci): 1/7 Úvod

Od Vlastimila Veselého jsem dostal pozvánku mezi autory Brnopolis. Jsem jí opravdu poctěn; zejména když se mám objevit ve sloupečku spolu se slovutnými jmény, zkrátka v místní extralize! Škoda, že nemám tolik příležitostí se se všemi setkat, ať již na slezině autorů blogu a nebo jen tak.

Brnopolis je dobrá idea. Podpora rozvoje města Brna. Vox Populi. Místo pro vyslovení názorů v kultivovaném prostředí kontrastujícím s džunglí výkřiků pod články na zpravodajských serverech a jim podobných. Velká jména šikovných lidí přidávají tomuto médii kredibilitu. Tak uvidíme...

Když jsme si s Vlastíkem telefonovali ohledně Brnopolis ještě před tím, než vyšel první přispěvek, vysekl jsem zakladateli poklonu za vlastenecký počin, poněvadž místo abych se zasloužil o lepší poměry v naší jihomoravské metropoli, v květnu 2004 jsem zbaběle z Brna utekl. Spolu s rodinou jsme se přestěhovali do Dallasu, malého městečka na severním okraji Atlanty. Pozor, neplést s velkým Dallasem v Texasu. Zde se bavíme svatební fotografií a zastupováním české softwarové firmy. Ve Státech vystupuji se zkráceným jménem a přezdívkou, Slava Slavik, což jsem si nakonec ponechal i na zpětnou komunikaci do Česka.

Zvadlo do Brnopolisu mi přišlo asi z důvodu mého trvalého pobytu v Brně v letech 1992 až 2004 a snad i bývalého desetiletého učinkování ve zdejší internetové a softwarové firmě. Předem píšu, že české politické, společenské a kulturní dění de facto nesleduji. Skoro bych řekl, že občasné brouzdání mé manželky na Lidovkách a iDnes mi přijde nesexy.

K příspěvkům pro Brnopolis jsem si vybral všech šest návodných otázek...

1. Co mi v Brně nejvíce chybí?
2. Co se změnilo v Brně za poslední dobu k lepšímu a co k horšímu?
3. Co považuji v Brně za největší problém?
4. Jak udržet v Brně schopné lidi, aby neodešli za atraktivnějšími příležitostmi do Prahy nebo zahraničí?
5. Jak se může Brno stát atraktivnějším (a kosmopolitnějším) středoevropským městem?
6. Jak srovnávám Brno s městy, které dobře znám?


Nejsem fanda kecání do věcí „přes plot“. Ve Spojených státech je spousta hrdinů užívajících výdobytků místní pokročilé demokracie a zárověň kritizujících poměry v Česku. Mezi nima pár poměrně militantních týpků. Proto jsem se rozhodl pro pravý opak a napíši o Brně pouze, doufám, jen pozitivní věci. Snad je dokáži po třech letech trvalého pobytu venku více ocenit. Následující sada článečků bude tedy obsahovat odlehčený pohled bývalého obyvatele Brna.

Dotaz na závěr: zahlédl jsem mezi čtenáři Petra Šabatu, který je v porovnání se mnou jazykově mnohem zdatnější. Prosím, kdo jsou obyvatelé Brna, Brňáci nebo Brňané? A proč?

1 komentář:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Slávku, díky za slova chvály, s tím vlasteneckým počinem snad až příliš silná :) Pokud tu člověk žije a pracuje, připadá mi normální, že mu záleží na tom, s kým tu žije, co plánuje vedení města a jak o tom vůbec společně komunikovat.

Nejsem jazykozpytec, ale mám za to, že lze používat obě varianty s tím, že Brňan je ta spisovnější. Když tak mě někdo vyveďte z omylu.