25. 10. 2007

Hlavu vzhůru Brňané (nebo Brňáci): 4/7 Brno MÁ své výhody

Třetí návodná otázka zněla Co považuji v Brně za největší problém. Otočením pohledu z negativního na pozitivní dostávám Co považuji v Brně za největší výhodu. Výhody žití v Brně jsem shrnul v druhém díle mého seriálu, dnes se budu snažit vypíchnout tu nejdůležitější.

Největší výhodou Brna je, že dokáže v rámci Česka nabídnout výhodné podmínky pro život mladého dynamického člověka se širokým spektrem zájmů zahrnujících informační technologie, kulturu, sport a vzdělávání. Výhodou je, že v Brně máte od každého trochu.

Zamyšlení nad kvalitou brněnského života mě přimělo k tomu, abych se pídil po nějakém žebříčku českých měst seřazených podle jejich kvality nebo obliby. Nic jsem nenašel, tak jsem se podíval, jak si stojíme zde v USA a podle čeho se vlastně kvalitní město pozná.

Na stránkách CNN jsem přišel na radostnou novinu, že okres, kde máme dům, Paulding County v Georgii, je vyhodnocen na 20. místě v žebříčku nejlepších míst pro život v USA. Celkově je tu 3140 okresů, z toho 159 v Georgii. Co je důvodem tak vysokého umístění? Rapidní vzestup pracovních příležitostí a investice do lokální infrastruktury. Celkově redaktoři CNN posuzovali množství pracovních míst, dobu dojíždění do práce, cenu domů a pozemků a kriminalitu. Kvalita životního prostředí se jaksi nebrala v úvahu. Přes první místo na světě v emisi CO2 na hlavu se nám na naprosté většině území Spojených států dýchá mnohem lépe než v českých městech. Holt veliká země.

Shrnuto - kdybychom se museli vrátit do Česka, zvolili bychom opět Brno. Možná klidnější čtvrť než náš dřívější Juliánov, ale určitě ne jinam.

Dotaz na čtenáře. Znáte lepší město pro žití v Česku? Pokud ano, v čem je lepší?

Žádné komentáře: