31. 10. 2007

Hlavu vzhůru Brňané (nebo Brňáci): 5/7 Bydlíte ve městě talentů

Jak udržet v Brně schopné lidi, aby neodešli za atraktivnějšími příležitostmi do Prahy nebo zahraničí, je další z návodných otázek, kterou si vybírám.

Rozdělme otázku na dvě části, do Prahy a do zahraničí. Pokud se někdo z Brna přestěhuje do Prahy, řekl bych, dobře mu tak. Pokud se odstěhuje ven, s tím žádný Brňák nic nenadělá.

Naše rodina je ten druhý případ. Den před oficiálním uznáním ČR jako člena EU jsme s rodinou odletěli do USA, kde jsme dodnes. I kdyby byla v Brně sebelepší dopravní síť s cestami bez zácp, lidé mohli dobře parkovat v centru, majitelé sbírali po svých psech na ulicích, nulová kriminalita, Bratislavská a Cejl zastavěné luxusními domy se solventními nájemníky, přebytek talentovaných studentů hledajících dychtivě práci, tisíce pracovníků z vyspělých zemí pracujících v místních pobočkách nadnárodních firem, noční podniky s nearogantní obsluhou otevřené do rána, koncerty v klubech každý den, HC Kometa v extralize, FC Boby v Lize mistrů, ochotný personál v restauracích a čistá přehrada, v Brně bychom zkrátka nezůstali.

Česko má před sebou ještě hodně velký kus cesty, aby se vylízalo z dědictví experimentu, kdy jsme si měli být všichni rovni. Můj známý Jarda Bengl nastoupil v srpnu na velmi vysokou pozici v Google. Z Prahy se spolu s manželkou a dětmi přestěhoval do Curychu. Hovořil jsem s ním telefonicky těsně před nástupem. Google zřídil pobočku v Curychu proto, že to bylo město v Evropě, kam by se většina manažerů z Evropy byla ochotna přestěhovat v případě atraktivní nabídky práce. Z postkomunistických zemí byl údajně nejvýše na seznamu možných měst pro evropský Google polský Krakov.

Snaha o zatraktivnění města Brna k přilákaní elitních lidí je mimo možnosti brněnských radních. Tady je úkol pro celé Česko. Bez ohledu na to, kdo právě kormidluje zemi, mám z povzdálí za to, že vykročilo velmi dobře.

Jako bývalý zaměstnavatel ve firmě s domácím kapitálem nabízím ještě jeden alternativní pohled. Každý vstup zahraničního zaměstnavatele na brněnský trh práce znamenal pro nás úbytek šancí k nalezení schopného zaměstnance za rozumný peníz. Citelně pamatuji otevření servisního centra IBM a inženýrské platy zde vyplácené, na které jsme jaksi nebyli zvyklí. Otázkou tedy je, pro koho otevírání kanceláří slovutných firem v Brně bude přínosné. Firma, kde jsem dříve pracoval, dnes hledá pomoc v Indii.

Shrnuto, Brno je ideální město pro start do života. Bude to vždy město mladých.

5 komentářů:

Jan Horna řekl(a)...

Slávku, (jako člen Brnopolisu) oceňuji, s jakou frekvencí jste schopen psát velice zajímavé a navíc prakticky přínosné příspěvky :) Tento je pro mě zatím nejlepší a takový, že bych se pod něj mohl doslova podepsat. Tedy: souhlasím s Vámi.

Michal Hadlač řekl(a)...

Myslím, že kolega Slavik přesně vystihl důvod frustrace mnohých Brňanů středního věku. Startovat kariéru v Brně je dobré. Zůstat v Brně však znamená prohrát. Nic jste nedosáhli a do smrti zůstanete zavření mezi nádražím a Svoboďákem. Ale možná bych mohl zkusit Krakow...

Adam Zbiejczuk řekl(a)...

Google zvolil Wrocław :) já jsem nakonec odešel do Prahy, i když to neberu jako ideální ani finální řešení - rád bych se v nějakém rozumném horizontu přesunul do zahraničí a následně zase zpět do Brna :)

Markéta Polášková řekl(a)...

Myslím, že formulace "Zůstat v Brně však znamená prohrát. Nic jste nedosáhli..." je příliš silná a platí možná tak jen pro některé profese, u kterých se předpokládají velké ambice. Záleží na tom, čeho chce člověk dosáhnout, já osobně mám sen léčit lidi a to se dá dělat velice dobře v brněnských nemocnicích stejně jako jinde ve světě.

Navíc co se týče třeba výzkumných center v Brně, tak některá z nich jsou už teď na světové úrovni, akorát se o tom nijak hlasitě nemluví a nepíše (málo bulvární téma). I tam, kdybych se někdy dostala, to budu považovat spíše za výhru v životě.

Do Prahy? Nikdy...:) Vyhovuje mi statut Brna jako největší vesnice v republice...

Otto Dušek řekl(a)...

Taky přidám zkušenost z podnikání "mezi mládím a středním věkem" v Brně. Z Brna se určitě dá "ovládnout" Česko. Pokud ale míříte výše, tak vám Brno - ale ani Praha - stačit nebudou...