14. 4. 2009

RE: Jak se žije na sídlišti Polanka

Zdvíhám rukavici, kterou nám Eva Staňková hodila v přemítání, jak se nám žije v brněnských sídlištích, i proto, aby se na toto téma nezapomnělo. Zde je tedy pár postřehů dezertéra do Bílovic nad Svitavou. Tamní sídliště Polanka je typickým satelitem, kterým brněnské "náplavy" zanášejí tradiční demografii malebných obcí [sic!] okresu Brno-venkov. Teď ale k otázkám Evy Staňkové

Proč bydlím na sídlišti Polanka? Jaké výhody a nevýhody tohoto bydlení vidím?

(Nechávám na čtenáři, co u z následujícího výčtu považuje za výhodou a nevýhodou)

Bílovice mě ve své době nalákaly cenovou dostupností bytů oproti Brnu (už pominula) a jistou podobností s Lesnou a Jundrovem, kde jsem bydlel dříve: družstevní byt mezi kopečky, v lese za pět minut, dostupnost centra města pomocí hromadné popravy mB.

Životní styl na Polance je na pomezí dědiny s návsí a okrajové části města. Sousedé jsou si blíže než v Brně, ale kdo chce, udrží si dostatek soukromí - oproti hororovým scénám z filmů o našich vesničkách.

Před okny nám hekticky bují výstavba jako následek záhadných změn územního plánu. Ty ve jménu svatých dotací a kdovíjakých zájmů proměnily ideu idylického kopce - posetého rodinnými domky a orámovaného hradbou tří střídmých bytovek - v králičí park bytosaurů. Co se urbanismu týče, Bílovice vyhlížejí dost pestře, eufemicky řečeno.

Populační exploze vrcholí a děti Husákových dětí nemají o kamarády nouzi. Ty starší dokonce samy od sebe zdraví a v množství graffiti na občana jsme zatím v hlubokém podprůměru. Sleduji stádo tříletých motorkářů na silných odrážedlech a říkám si, jestli to vydrží ještě 15 let?

Díky věkové a sociální stejnorodosti je na sídlišti v zásadě bezpečno. Matky neustále korzující s kočárky fungují jako neformální patrola.

Žádný obchůdek, jen hospoda držící lokální monopol na občerstvení. Krachující prodejny na návsi, pumpa naštěstí prosperuje. Občan rád ušetří třicetikorunu nejen u lékaře a hypermarketoví predátoři už slintají na dohled od obce. Dobře nám tak.

Brňáci mají INTERNET za kdoví co a ona je to ve skutečnosti obyčejná bíla bedna s nápisem u vchodu. Spokojeně využívám i další AV zázemí obce: v Brně je místní rozhlas zrušený, tady funguje. Radnice, a díky za to, provozuje obecní kabelovku, jež za nákladovou cenu občanům garantuje základní televizní servis a svérázné zpravodajství o životě v obci. Kdo potřebuje hambaté filmy, ať si koupí satelit.

Kdybych měl potřebnou moc a peníze, co bych ve svém sídlišti udělal (doplnil, změnil) nejdříve?

Pomocí agresivní informační kampaně s pivem a vínem přesvědčím všechny náplavy, aby si zřídili v obci trvalé občanství, aby nepřicházela o peníze ze státního rozpočtu.

Obětuji bytovku uprostřed Polanky ve prospěch architektonicky zajímavého komunitního centra, které se stane středobodem spolkového života a usnadní prolnutí kulturních, sportovních nebo náboženských aktivit. Mezi náplavami je totiž nebývale vysoké procento “neposedných” jedinců, kteří by stále pořádali nějaké “kulturně autentické” akce, zmíním třeba proslulé mezinárodní mistrovství ČR v jízdě malotraktorem do vrchu Ecce Terra. Neví někdo o nějaké bohaté tetičce, jejíž nadace by ten velkolepý projekt udržela v provozu?

Všem radním uhradím každoroční vzdělávací kurzy, které jim umožní předvídat, že pokud se do nově vzniklého sídliště se startovním bydlením sestěhují mladí lidé, bude za tři roky potřeba odpovídající kapacita ve školce. Zatím vládne předsudek, že člověk hledá první bydlení, aby měl kde v klidu sledovat televizi.

Formou OPS začne obec poskytovat občanům obecní vysokorychlostní internet za nákladovou cenu. Blog obce bude významným zdrojem vstupních dat o preferencích občanů ještě před veřejným zasedáním Rady. Obec se stane proslulou nadstandardní informační otevřeností, co se užití veřejných prostředků týče. Nebude záhadně zastřelen žádný administrátor web 2.0 sítě nebo některý z místních bloggerů.

Nechám provrtat kopec, ať je z něj podzemní parkoviště. Děti i dospělí se mají honit spíše na hřišti. Naštěstí jsou místní řidiči vůči malým lidem tolerantní.

Kam bych se nejraději přestěhoval, pokud by mi přestalo bydlení na Polance vyhovovat?


Do rodinného domku nebo bytu v sídlišti na okraji Brna, co nejvíc podobnému Polance :-)

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Já bych před provrtáním kopce za účelem parkoviště upřednostnil spravení (vyasfaltování) všech místních komunikací. Jejich stav je žalostný, odpovídající rozvojovým zemím. Tomu samozřejmně musí předcházet to, že si všichni nově přistěhovaní nahlásí trvalý pobyt v obci. Tady obec přichází o veliké částky.
Dále bych jednoznačně doporučil připojit obec k Brnu. Pro obec by z toho plynuly jedině výhody.