15. 5. 2007

Co může Brno nabídnout

V Brně se za posledních několik let nepochybně mnohé změnilo k lepšímu – město i širší region vybředl z hospodářské krize a (ve velké míře díky zahraničním investorům) se povedlo rozhýbat místní ekonomiku. To je vidět na každém kroku – v nových kancelářských i průmyslových budovách, ve větším počtu ex-patriotů, kteří utrácejí více za místní služby, v širší nabídce zajímavějších a lépe placených pracovních míst, ale i v tom, že do Brna opět začalo létat pravidelné letecké spojení (byť dnes opět jen do dvou destinací).

Na druhé straně řada dílčích problémů čeká na své řešení a každý z nich by zasluhoval separátní debatu. Namátkou neřešení dlouhodobé nezaměstnanosti v Brně; pokračující sociální deprivace některých městských částí v kombinaci s přezíráním a nevyužitím tvořivého potenciálu romské komunity; nízká jazyková vybavenost průměrného Brňáka a nepřímo související malá tolerance k cizincům a odlišnosti; tolerance zastupitelů města k sociální patologii a lidské tragédii v podobě heren na každém kroku...

Ze strategického hlediska je však mnohem důležitější, jak využít potenciál města a posílit ty jeho charakteristiky, které z něj mohou učinit viditelného hráče na evropské mapě znalostní ekonomiky. Brno je a bude městem střední velikosti a nemá valného smyslu ho srovnávat s metropolemi o řád většími. Právě proto by ale Brno mělo využít výhod, které střední velikost oproti metropolím má. Asi z Brna nikdy nebude melting pot typu Paříže, ba ani Milána či Prahy, s nepřebernou nabídkou kulturních a společenských aktivit, toků informací, zboží, kapitálu, které není nikdo schopen přehlédnout ani zmapovat, a které právě vytvářejí specifickou společenskou mnohovrstevnost, jež je předpokladem pro inovace, propojování dosud nepropojeného i pro růst ekonomického i kulturního bohatství.

Co však může město jako je Brno nabídnout, je vysoká kvalita života v podobě nižších životních nákladů a snesitelné situace z hlediska dopravní překrvenosti (congestion – omlouvám se, ale lepší český výraz nemám po ruce). Nepochybně zde existuje potenciál pro rozvoj přinejmenším v některých oblastech vědy, výzkumu, vzdělávání, či v umění, který přesahuje úzce regionální i národní rozměry. Pokud by byl správně využit, mohl by se právě potenciál v těchto oblastech, které nepodléhají přímé cenové konkurenci, stát motorem růstu, který by nebyl ohrožen levnou pracovní silou ani z východní Evropy, ani z Asie.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, Brno by nemělo konkurovat Praze. Mělo by využít svých odlišností.Má obrovský potenciál, který se bude určitě postupem času rozvíjet.

Anonymní řekl(a)...

Hezký článek, až na tu dopravní situaci, ta je pro mě osobně nesnesitelná. Doprava je sice dost dobře zorganizovaná a třeba Líšeň má skvělou linku přímo do centra, ale jinak se dostat z jedné části Brna do druhé je vážně hrozné, ať už prostřednictvím MHD, tak často i v kolonách zablokovaném autě. Bída a utrpení, aneb zlaté malé město.

Anonymní řekl(a)...

Doprava je problémem každého většího města a v současné době asi neexistuje jednoznačné efektivní řešení (kromě utopických-používat MHD nebo kola). Takže tento problém bych nechal srtanou...
Souhlasím s nutností vytvoření osobitého image města (podobně jako u kterékoliv firmy, výrobku,...), ktreá by městu dodala jedinečný chrakter především na mezinárodním poli.A to prostřednictvím kulturních, ekonomických, ale i sociálních akcí a programů.V tomhle ohledu by si Brno mělo brát příklad právě z tzv. meetingpointů, klidně i z Prahy.Né se však slepě snažit napodobovat, ale přizpůsobit dobré věci zdejším podmínkám a následně vytvořit "konkurenční" výhody, na které velké motropole nedosáhnou (zjednodušeně-vužít své "malosti").

milan B. řekl(a)...

Podle mého názoru patří mezi nejlepší reprezentanty Brna (a to nejen v České republice, ale i ve světě) především sportovci. Každý musí souhlasit, že rozvoj sportu má v Brně stále stoupající tendenci. Vždyť nenajdeme mnoho sportovních odvětví, kde by brněnští sportovci nepatřili mezi danou elitu. Nejen, že tím dělají jméno městu, ale nabízí tak především možnost lidem zhlédnout (většinou) kvalitní a nevšední podívanou. Pro ty, co si myslí, že ve městě je na nejvyšší úrovni fotbal, rád zmíním spoustu dalších sportovních odvětví a úspěšných týmů. Tak například hokej a Kometa Brno. Sice nehrají nejvyšší soutěž, ale dělají vše pro to, aby se do ní co nejdříve dostali. A kdo se byl na jejich zápase aspoň jednou podívat, tak mi dá za pravdu, že taková výborná atmosféra, jaká na jejich utkáních panuje, zde již dlouho nebyla. Dále jsou to např. basketbalistky Gambrinus Brno, bojující rok co rok o post nejlepšího týmu v Evropě, gymnastky Gity Brno, s letošní mistryní republiky, volejbalisti, basketbalisti, florbalisti a mnozí další. Z tohohle výčtu snad každý pozná, že co se týče sportu, má toho Brno hodně co nabídnout.

Milan B.

Anonymní řekl(a)...

Brno má podle mě ve sportu velký potenciál pro zviditelnění se v Evropě. Musím souhlasit s tím, že Brno opravdu reprezentují vynikající sportovci,ale přijde mi, že za hranicemi tohoto regionu jejich věhlas nějak ztrácí na intenzitě, a přitom to jsou mnohdy naši nejlepší reprezentanti.