28. 5. 2007

Co a proč je v pravém sloupci

Kromě běžných funkcí weblogu, které umožňují autorům snadno publikovat svoje příspěvky a čtenářům pak k těmto článkům přidávat komentáře, využívá Brnopolis další internetové služby, z nichž část patří do socioware. Tak se označuje software na podporu sociálních vztahů a propojování lidí, který slouží pro sdílení informací, znalostí (odkazů, zpravodajství, fotografií, videí) a kontaktů mezi uživateli navzájem. Najdete je v pravém sloupci a tohle by měl být jeho malý průvodce.

Nejvýše se v pravém sloupci zobrazuje přehled témat/nálepek, které autoři příspěvkům přiřadili, v pořadí od nejpoužívanějších. Kliknutím na téma se zobrazí pouze vybrané příspěvky.

V bloku Doporučujeme najdete odkazy na články z celého internetu, které doporučujeme jako relevantní k Brnopolis. Jejich výběr se může časem mírně měnit. V bloku Archiv zobrazuje redakční systém seznam všech příspěvků řazených chronologicky do roků a měsíců. Kliknutím na malou šipku se rozbalí měsíce roku nebo všechny příspěvky měsíce. Tak lze najít hledaný příspěvek, který se už neukazuje na homepage.

Pravidelně hodláme obměňovat anketu, ve které můžete hlasovat pro jednu z nabízených odpovědí. Pokud máte námět na anketní otázku, pošlete nám jej. V bloku Google News pak najdete pět nejnovějších zpráv obsahujících slovo Brno, které našel Google v monitoringu desítek světových médií. Budou se samozřejmě lišit ze dne na den, možná i častěji.

Nakonec jsem si nechal služby, které se někdy charakterizují jako web druhé generace, web 2.0. Teď jen stručně, podrobněji se k nim můžeme vrátit později...

Další odkazy
V tomto bloku najdete přehled uložených odkazů na další zajímavé nebo užitečné informační zdroje, které se nevešly do doporučeného výběru výše. Je to obdoba záložek, které si ukládáte v prohlížeči pro vaši osobní potřebu. My si je ukládáme vzdáleně na server del.icio.us, abyste je mohli využívat všichni. V první části vidíte opět nálepky/témata (tentokrát v angličtině), podle kterých se zobrazí přiřazené odkazy. Pod nimi pak vidíte nejčerstvěji uložené odkazy.

V bloku Vybrané články odjinud se ukazují nejčerstvěji uložené odkazy na články o Brně z internetových médií, která pravidelně monitorujeme pomocí RSS čtečky. V bloku Brno ve fotografiích pak najdete tři fotky o Brně (opět vybíráme podle přiřazených nálepek/tagů), které sdílejí s ostatnímu uživatelé služby Flickr.

Ke zmíněným službám typu web 2.0 jen dodám, že je technicky provozují firmy Google (jako tento blog) a Yahoo. Uvítáme, budete-li mít pro nás tipy na doplnění přehledů o další informace.

Žádné komentáře: