3. 5. 2007

Je Brno skvělé místo k životu nebo mi tu něco chybí?

Je sto a jeden problém, který tíží obyvatele každého města. Přehled toho, co mě právě teď napadá, by vydalo za dlouhatánský seznam. Jen namátkou - vlakové nádraží, přehrada a sinice, dopravní situace, vila Tugendhat, pravidelná letecká doprava, chátrající fotbalový stadion za Lužánkami – mohl bych pokračovat ještě dlouho.

A teď si představte, že jste se právě stali primátorem města a musíte začít rozmotávat to obrovské klubko problémů a najít ten (možná nejdůležitější), odkud začnete. Věru, panu Onderkovi to tedy fakt nezávidím. Nechejme ale pro tuto chvíli pana Onderku stranou, teď jste primátorem Vy, sedíte v jeho primátorském křesle – čím začnete? Co uděláte nejdříve? Není Vám tak trochu špatně od žaludku? Mně při tomhle pomyšlení tedy rozhodně moc dobře není.

A protože nejsem primátorem, nikdy jím nebudu a ani jím nikdy nechci být, mohu si dovolit ten luxus, že nebudu hledat ten největší a nejdůležitější problém, zkusím se zamyslet nad jednou oblastí, která mi už dlouho vrtá v hlavě a jejíž vyřešení by mohlo (snad) zlepšit prestiž města, či dokonce ho zatraktivnit. Protože jezdím (asi jako mnoho brňáků) dost často do Prahy, kladu si mnohokrát otázku, proč je Praha na každém kroku plná zahraničních turistů a proč je Brno tak zoufale „prázdné“. Já vím, Praha je Praha, má spoustu předností, patří mezi nejkrásnější města světa, ale přece, copak Brno a jeho okolí neskýtá dostatek zajímavostí, atraktivit, skvostů architektonických, kulinářských, či jiných? Je tu v Brně a okolí co turistům nabídnout nebo není? Už to je otázka k diskusi a rád podiskutuji na toto téma s kterýmkoliv čtenářem.

Můj osobní názor je, že nabídnout je co, a že pokud by v Brně a na jižní Moravě chtěl turista strávit dva, tři, čtyři dny, je co mu ukázat. Je-li tomu tak, pak ale kde jsou ti turisté? Napadá mě skoro jediná odpověď – asi nemáme v Brně a na Jižní Moravě specializované podnikatelské subjekty, které budou vytvářet pro turisty atraktivní program, který je sem k nám přitáhne.

Když se na podporu turistického ruchu zeptáme, určitě nám pracovníci Krajského úřadu, či Magistrátu řeknou, že pro podporu turistického ruchu dělají maximum možného. A určitě jim to můžeme věřit. Výsledek, tj. „prázdné“ Brno, však svědčí asi o tom, že všechny aktivity kraje a města s největší pravděpodobností nejsou až tak moc efektivní. Alespoň se mi to tak zdá. Nebo se mýlím?

Není pochyb o tom, že turisté se chtějí bavit. Když tak občas jdu večerním Brnem, mám pocit, že toho tu například pro večerní zábavu turistů moc k dispozici není. Třeba nám tu chybí nějaká ta brněnská „Stodolní ulice“, která je, jak jsem slyšel, předmětem neutuchajícího zájmu nejen Ostravanů, ale také turistů. Přiznám se, že jsem sám na vlastní oči letos viděl, jak večer život ve Stodolní tepe a dost příjemně mě to překvapilo.

Ale nemusíme přece chodit do Ostravy. Zdá se mi, že je například z hlediska turistického ruchu zcela nevyužit potenciál jedné z největších brněnských akcí – ohňostrojné přehlídky Ignis Brunensis. Festival ohňostrojů je přinejmenším jednou z největších středoevropských akcí tohoto druhu, který nemá široko daleko konkurenci. Proč třeba právě toho nevyužít a „nedovézt“ sem stovky či tisíce turistů právě na tuhle docela jedinečnou atrakci.

Hm, asi začnu přemýšlet nad nějakým novým podnikatelským záměrem.

4 komentáře:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Zkusili jste najít pozdě večer - např. po návštěvě divadla nebo kina - otevřený podnik (aspoň v samotném centru města, když už ne jinde), kde se dá s přáteli pokračovat u dobrého pití nebo dokonce u něčeho (aspoň malého) k snědku? Příjemné místo, kde by vás před půlnocí nevyhazovali a s úsměvem obsloužili? Jak jste dopadli?

Anonymní řekl(a)...

Brno má určitě alespoň několik zajímavých míst, jedním z problémů ale podle mě je, že zatímco třeba Václavské náměstí zná každý, aniž by tam i někdy byl, v Brně je známá snad jen Tugendhat, která každého neosloví. Přitom příchozí hned na úvod ohromí krásný pohled na Petrov a Špilberk, už jen kvůli nim by stálo za to přijet. Stačilo by propagovat tyto dvě atrakce a Brno bude dle mého názoru turistů plné. Bohužel, cílem každého úředníka je v první řadě naplnit vlastní kapsu a až pak, když se mu bude hodně chtít, udělat také něco pro ostatní, pro které tu je. Příkladem budiž jedna restaurace v centru města, které město stále háže klacky pod nohy.

Roman Schwanzer řekl(a)...

Pane, paní, slečno, mladý muži. I když nevím, kdo se skrývá za tímhle "jménem", musím Vám dát za pravdu, že toho pro propagaci města asi neděláme moc. Určitě by to stálo za diskusi s lidmi, kteří se o to mají starat na magistrátu a "protistranou", která na to má názor jako Vy. Zkusíme jedno z budoucích osobních setkání připravit na toto téma, nebo minimálně radnici navrhnout tuto diskusi. Uvidíme, zda naše pozvání přijme. Vás bychom samozřejmě na tuhle akci rádi pozvali. Takže se na blog zase za pár týdnů určitě podívejte.

Anonymní řekl(a)...

Není kam chodit tančit. Myslím, když je vám přes 40 a umíte a rádi tančíte tzv. standardní tance.V tanečních vinárnách pořvává DJ, přehrávající staré otřepané hity, potulují se štětky a pasáci.