5. 10. 2007

Mezi ptákem a hadem

Rád se procházím po hřbitovech. Jakubské náměstí je vlastně taky hřbitov. Přesněji bylo, kosti vybrali archeologové, zem pokryla nová dlažba. Rád se procházím po Jakubském náměstí. Rád se dívám, co je tam nového. Toho mlhavého rána jsem uzřel před cukrárnou Aida jakýsi předmět kuželovitého tvaru špičkou vetknutý do země. Zrak mi již neslouží jako dříve, tak jsem se pustil do bližšího ohledání.

Ukázalo se, že se jedná o kamennou nádobu, která nebyla vetknuta přímo do dlažby, ale do skleněného kruhového okna. Okno bylo zevnitř orosené, takže jsem nemohl nahlédnout do prostoru pod nádobou. Uvnitř nádoby jsem objevil dva umělecké artefakty ve tvaru ptáka a hada, proti sobě obrácené, opatřené otvory. Oba předměty byly z ušlechtilého kovu, což ve mně okamžitě vzbudilo obavu, zda brzy neskončí na stejném místě, kde spočinul bronzový nápis RODINA HADLAČOVA, který jsme měli na jiném brněnském hřbitově. Na dně nádoby se pak nacházel zřejmě odtokový otvor, který byl kolem obsypán oblázky.

Protože vím, že v centru Brna jsou v poslední době instalovány různé nezvyklé vodní prvky, hned jsem pojal podezření, že se jedná o nějakou obdobnou atrakci. To podezření posílila i existence tlačítka v dlažbě vedle nádoby. Stlačil jsem je nohou. Nic.

Ne, nechci tady zlehčovat snahu města o zvýšení atraktivnosti historických prostor. Nakonec, voda určitě brzy poteče. Trochu mě však vystrašil nedopalek cigarety, ležící uvnitř na oblázcích. Zkusil jsem jej odstranit, ale vzhledem k hloubce nádoby jsem nedosáhl až na dno. A to je problém. Co se stane, když si jiní lidé, méně důvtipní než já, spletou nádobu s velkým odpadkovým košem? A začnou do ní házet kromě nedopalků třeba špejle od nanuků, papírky od žvýkaček, ohryzky, odtržené podpatky, jízdenky na tramvaj a třeba něco ještě mnohem horšího? Aby se nám z toho pak ti zbylí nevykopaní mrtví neobraceli v hrobě…

Nu což, až zase s manželkou půjdeme do Aidy na ty jejich vynikající zákusky, nahlédnu do nádoby a zmáčknu tlačítko.

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Ještě,že je to malý vodní prvek. Kdyby to byl velký knihovnický prvek a jeho lokalitou by byl například hřbitov totalitních manifestací...???...

Michal Hadlač řekl(a)...

Musím si zkritizovat vlastní příspěvek. Nevyčkal jsem dostatečně! Vodní prvek se vyvinul. Nádoba je plná vody, z hlavy hada stříkají dva pramínky a z hlavy ptáka jeden, když zmáčknete tlačítko v dlažbě. Na dně nádoby leží zatím jenom mince. A pod nádobou je vidět osvětlená hluboká studna. Nevypadá to celé špatně, jen trochu křehce.