20. 5. 2007

Bez šťávy

Pokaždé, když jdu přes náměstí Svobody, zalituju té nevyužité šance. Ne že by mne současná podoba náměstí vysloveně popuzovala, nemůžu ale setřást pocit, že z něj mohlo být mnohem zajímavější a příjemnější místo.

Celý střed náměstí je mrtvá, šedivá zóna, která ničím neláká k zastavení. Po okrajích pravda máme pár laviček a kašnu s tryskající vodou, celkově ale náměstí vnímám zkrátka jako průchozí prostor. Chybí mi tu „něco“ – nápaditý informační stánek pro návštěvníky Brna, chráněné zákoutí se zelení, prostor, kde by se střídaly venkovní výstavy.

Takové „něco“ by náměstí byl mohl vtisknout architekt s jasnou představou. Bohužel, místo původního vítěze architektonické soutěže řešili různé dílčí stránky projektu současného „Svoboďáku“ různí dodavatelé. Výsledek pak nemůže být než – v nejlepším případě – průměrný.

Pevně doufám, že při plánované rekonstrukci Dominikánského náměstí bude město Brno jako zadavatel odvážnější, že vznikne místo, které bude mít „šťávu“, ducha, charisma.
Nejsem si totiž jista, zda město zatraktivní prvoplánové turistické atrakce – možná se vyplatí vsadit spíš na atmosféru, na takový veřejný prostor, kde bude místním příjemně a kam se budou návštěvníci rádi vracet.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

Přesně tak, je to trapas. A to nemluvím o jinak zajímavé moderní budově, která se na náměstí vůbec nehodí.

Michal Šedivý řekl(a)...

Tou moderní budovou myslíte Komerční banku od Fuchse? Asi spíše Omegu. Dle mého mínění jsou špatné obě. Druhá - ta mladší - nemá ducha, ta první - starší - zas úctu k okolí. Obě podle mne ukazují vulgaritu svých původců postrádajících pokoru. V prvém případě architektů, v druhém zadavatelů.

Anonymní řekl(a)...

> Michal Šedivý:
To je otázka vkusu a pohledu na věc. Mě osobně budova Komerční Banky na náměstí Svobody nepřipadá zas tak zlá. To ale možná proto, že jsem viděl její původní plány a fotograie. Původní budova byla jak interiérově, tak exteriérově prakticky excelentní. To samé se dá říci i o Hotelu Avion na České. Průšvih je, že o obě budovy se za komunismu postarala nekompetentní dělnická třída. Velice mě ale mrzí jak dopadla výstavba budovy Omega. Další promarněná příležitost hned vedle Velkého Špalíčku. Ach jo. Přijde mi, že brněnští památkáři raději řeší to jaké kdo může mít v osobním bytě vytápění a kolik oken smí být v podkroví. Přitom se hned v centru staví budovy, ze kterých kolemjdoucím bolí hlava.

Michal Šedivý řekl(a)...

Víte, k té komerční bance od Fuchse - já viděl také ty staré fotografie a původní návrhy, a stavba je to na rozdíl od Omegy sofistikovaná a kvalitní, ale - a tady se zlobím na architekty - velice arogantně ignoruje okolí. A to se mi nelíbí. Přesně to dělali s krajinou komunisté; nebrali ohled na druhé, postrádali pokoru.

Anonymní řekl(a)...

Dobrý den Michale,
Jenomže ono s tím ohledem na okolí není tak jednoznačné.
Když na konci 19. století postavil Gustav Eiffel svoji legendární věž v Paříži, tak potom musel chodit kanálama, protože by ho Pařížani za ten "kovový hnus" ukamenovali.
Na náměstí Svobody jsou samé staré domy a těžko si představit co na takové náměstí postavit, aby to zapadalo. Pak se nabízí buďto postavit něco jako tančící dům, zelenou chobotnici a podobně a nebo nějaký komerční humus, který svítí a bliká a láká nevkusné spotřebitele na nákup levného zboží. Ta Fuchsova budova mi jako sama o sobě nepřijde nijak vynikající, ale až v kontextu s tím co se tam postavilo za posledních 15let (Omega, červený dům s Intersportem, pasáž Rozkvět), mi přijde přímo výborná.

Michal Šedivý řekl(a)...

Dobrý den Pavle. Já jsem předpokládal, že s Eiffelem přijdete, ale to je solitér, který měl navíc stát na svém místě pouze dočasně. Ale samozřejmě Vám rozumím. U KB je myslím hlavní problém v měřítku. Pokud by byla menší, nedominovala by, jen provokovala. Takto dominuje. Ostatní zmíněné stavby jen provokují. Co se "červeného domu" a Rozkvětu týče, jedná se o přestavby - u nich bych tak přísný nebyl. To Omegu považuji za závažnější problém. Především jsou to ale jen jednotlivosti, které ukazují na potřebnost regulace. Myslím, že ještě závažnější problémy představují v tomto směru Anenské terasy, plánovaný výškový hotel vedle Vaňkovky (vskutku reprezentativní prostředí pro pětihvězdičkový hotel), ignorace místní správy k ochraně zeleně v rezidenčních čtvrtích, Špalíček, Zara nebo třeba nejistoty ohledně řešení parkování pro plánovaný hotel na Zelném trhu. Obdivuji se lidem ze sdružení Masarykova čtvrť. Jen si myslím, že takovou iniciativu by potřebovalo celé Brno, nebo alespoň jeho "historická část". Na každý pád, děkuji Vám za chuť debatovat :-)

Daniela Kolejková řekl(a)...

Náměstí mne taky štve, a to nejen pro to, jak vypadá. Jsem žena a tudíž téměř stále na podpadcích. Pánovém netušíte, jaké to utrpení nutno-li projít přes tento náš úžasný centrální rynek! A že bych se snad přiblížila ke kašně? To vůbec nepřipadá v úvahu. To by mé lodičky vzaly ihned zasvé! :-)))
A tak vždycky tiše závidím Američankám, které si klidně ke kostýmku od Versaceho na pochůzky městem přezují tenisky.Tolik odvahy jsem bohužel zatím nenašla...:-)))

Anonymní řekl(a)...

Myslím že "bez šťávy" je plně vystihující popisek renovovaného náměstí Svobody. Když přejdu nejednotnou architektonickou skladbu okolních budov, na které každá epocha dějin zanechala svůj "šrám", i když někdy ne zrovna šetrně, zbydou mi čtyři prvky. Prvním je morový sloup, druhým dvě kašny, které se mi docela líbí, dále výborný nápad s vyznačením původního místa kostela sv. Mikuláše a čtvrtým prvkem je nerezová výtahová šachta městského kolektoru. To, co ale náměstí dělá náměstím, místem kde se lidé posadí na lavičku a odpočinou si od spěchu všedního dne, jsou stromy, sposta stromů, spousta zeleně. Namísto toho je v dnešních parných dnech velice nepříjemné jen rozpáleným náměstím projít, natož si sednout na lavičku. Tak to vypadá, že asi začnu pro přesun přes naše "nové" náměstí využívat tramvaj číslo 4, která z nepochopitelných důvodů opět náměstím projíždí, stejně jako desítky aut s povolením k vjezdu. Pro to všechno je pro mě nadále příjemnější jít si odpočnout na Moravské náměstí, které je na tom s prostředím daleko lépe. Přesto věřím, že ještě není pozdě, že ještě nějaké žulové dlaždice mohou ubýt ve prospěch zeleně..