10. 5. 2007

Co mi v Brně nejvíce chybí?

Asi moře...

Co se změnilo v Brně za poslední dobu k lepšímu a co k horšímu?

Řekl bych, že za “poslední dobu” se změnilo mnohé k horšímu v celé zemi. Brno za to nemůže, ale není z toho ani vyjmuto. Mám na mysli především neblahou skutečnost, že všichni lidé, kteří projeví trochu kreativity a schopnosti postarat se o sebe sami, narážejí na v podstatě už otevřené nepřátelství tzv. státu. To je ovšem problém z hlediska spíše dlouhodobého, který pozastírají úspěchy střednědobé. Ty můžeme pozorovat i v Brně. Opravují se domy, ulice... škoda, že se tudy budou za čas prohánět už jen šimpanzi vykrmení v zoo...

Co považuji v Brně za největší problém?

No dobrá... Tak asi vývoz mozků. Z Hustopečí do Brna, z Brna do Prahy, z Čech do Velké Británie... tenhle feudální princip pořád funguje, navzdory tzv. globalizaci. Co kdyby nám, hergot, ta globalizace sem tam nějaký mozek taky přihodila?! Z Prahy, Eidhovenu, odkudkoli. Jméno toho problému je asi sebevědomí (tedy jeho nedostatek), otevřenost (v každém z nás), správný tok financí...

Jak se může Brno stát atraktivnějším (a kosmopolitnějším) středoevropským městem?

Každopádně spíš zvolna a postupně... Bohužel zůstává otázka, co je pro koho vlastně atraktivní. Pro někoho je to ohňostroj, pro jiného literární festival. Pro někoho zahraniční studenti na univerzitě, které pak potkáváš v brněnských hospodách, pro jiného Cikáni utopení ve Svratce. Otázka tedy zní, zda si troufneme budovat Brno atraktivní pro elity... navzdory ne-elitám... Potažmo, kdo takové Brno bude budovat?

3 komentáře:

Vlastimil Veselý řekl(a)...

Ano, právě o tom by měl celý projekt a tento blog být. Pokud tedy někdo dočetl až sem, ať připojí svůj názor, co považuje pro sebe za atraktivní a co mu tu chybí. Jěště lépe, kdyby mohl/a připojit něco krátkého o sobě, např. jak v Brně dlouho žije a čím se profesně zabývá.

Anonymní řekl(a)...

Jsem studentem, který si Brno příliš neoblíbil. Je moc velké na to, aby se v něm dalo rychle cestovat a plné betonu. Mně tu chybí víc zeleně, víc hřišť, kde si můžu zahrát fotbal nebo volejbal, víc nekuřáckých hospod, čistá voda v přehradě. Když se rekonstruovalo Nám. Svobody, čekal jsem , že tu konečně bude nějaké příjemné místo k posezení se stromy, květinami, jaké některá města mají. A oni tu udělali vydlážděné prázdné místo. Brnu také chybí nějaký pořádný hokejový nebo fotbalový tým.

Kristýna řekl(a)...

Zdravím!
Mám pár výhrad k tomu, co řekl mori … Nesouhlasím, že je v Brně nedostatek zeleně. A to ať v centru či na okraji.

Samotné centrum je relativně malé, ale i tak se tu najde hodně míst, kde si člověk může s knížkou sednout na lavičku, v klidu si jí přečíst a mít kolem sebe zeleň… Mluvím například o Lužáneckém parku, Tyršově sadu, parku na Moravském náměstí, velké ploše na Petrově a ještě vetší ploše na Špilberku. Řekněte mi, v jakém jiném městě máte tu možnost si přímo z centra odběhnout do „veleparku“, co je kolem Špilberku a co by kamenem dohodil do dalších parků?!

A jinak to není ani v „okrajových“ částech Brna. Vybírám záměrně vše, co je v dosahu MHD. Líšeň (Mariánské údolí i s možností koupání), Bystrc (přehrada, zoo), Stránská skála, Lesná (Čertova rokle), Komín (Wilsonův les), Jundrov (les), Kohoutovice (les), Žebětín (les).

S tím souvisí i můj názor na naše nové Náměstí Svobody. Já jsem s touto volnou plochou vcelku spokojená. Konečně se nestydím toto náměstí nazvat náměstím centra města. Před rekonstrukcí to byl podle mě plochou malý prostor, na kterém (ve srovnání s náměstími ve velkoměstech) byla tak maximálně jedna zahrádka a ve vánoční čas spousta stánků namačkaných vedle sebe. Nyní mám alespoň pocit prostoru. A díky několika zahrádkám i pocit, že se nacházím mezi lidmi v centru města. Věřím, že stromky, které jsou z jedné strany náměstí, jednou vyrostou a zmohutní. A květiny na „stožárech“ někdo lépe umístí a zvýší jejich počet.