30. 5. 2007

I komunikace "se stranami" patří do strategie

Mám nedávný a poměrně nepěkný zážitek z jednání na brněnském magistrátu. Nedá mi, abych se o něj nerozdělila, protože mne vrátil do doby, o níž se asi naivně domnívám, že patří do propadliště dějin...

Není vůbec podstatné, proč jsme se svým šéfem navštívili jednoho z náměstků primátora města v domnění, že vyřešíme jeden nepříliš komplikovaný problém. Řádně ohlášení byli jsme pravda včas a řádně přijati. Nicméně tím vše "řádné" víceméně skončilo. Pan náměstek si příliš nelámal hlavu s tím, jak vystupuje a jak jedná s nejvyšším představitelem jednoho z centrálních úřadů, které mají sídlo v Brně. Zřejmě nejen z neznalosti zcela bagatelizoval problém, který jsme hodlali projednat, protože po celou dobu dával jasně najevo, že nic řešit nehodlá.

Samozřejmě jsme také s panem náměstkem vůbec nic nevyřešili. Jednání ze všeho nejvíce připomínalo frašku, kterou jen tak mimochodem dokreslovalo jeho poměrně volné chování. Džíny a rozepnutá košile mne sice nijak nepohoršovaly, koneckonců, v určitých firmách je to naprosto běžné, ale na úřadech veřejné správy by to člověk právě u náměstka běžně neočekával. Co však bylo naprosto neuvěřitelné - pan náměstek bez jakýchkoli skrupulí během celého jednání kouřil a popel odklepával do přímo před námi stojícího přeplněného popelníku.

Také pracuji ve státní správě a je u nás běžné, že naši zaměstnanci mají a také znají Etický kodex, který se především týká jejich chování a vystupování. Nepřichází v úvahu, aby jej porušovali. Možná by si i brněnský magistrát měl uvědomit, že i taková zdánlivá maličkost vytváří jeho image a ta že by měla být běžnou součástí jeho komunikační strategie.

4 komentáře:

Michal Šedivý řekl(a)...

Dobrý den paní Kolejková - nebylo by možné onoho náměstka jmenovat? Ať má ostudu - on si ji totiž zaslouží. Já vím, je to ošemetné - s úřadem jednat musíte asi i v budoucnu, a takhle riskujete, že ti z úředníků, kteří jsou hloupí nebo neslušní vám příště budou kvůli tomuto "dělat problémy", ale bez adresnosti to bude jen stesk, který nemá šanci nic vyřešit a zhorší "blbou" náladu z politiky.
Díky moc a hezký den.

Roman Schwanzer řekl(a)...

Souhlasím, že je to skutečně tragedie. Jestli by se tak pan náměstek choval, kdyby mu přišel na návštěvu třeba pan profesor Klaus - nejspíše asi ne.
Ale, mám opačný "zážitek". Byl jsem byť jen na kratičké návštěvě u pana náměstka Andera a tam musím říci, že bylo vše navýsost korektní, dokonce i výsledek jednání mne potěšil. Asi je to holt případ od případu. Nevychovanci jsou asi všude. Snad Váš příspěvek třeba přispěje ke kultivaci našich volených zástupců :)))

Michal Javůrek řekl(a)...

Líbí se mi taktika vylučovací metody, kterou začal uplatňovat Roman Schwanzer. Ta by měla postupně odhalit onoho "kouřícího fešáka".
O koho se tedy zřejmě taky nejedná?
Já byl před pár týdny na schůzce s paní první náměstkyní Barborou Javorovou. Chvíli jsem sice v předpokoji čekal, ale po té následovalo věcné, profesionální jednání na vysoké odborné úrovni.
A paní náměstkyně?
Elegantní žena v odpovídajícím oblečení a na jejím stole byly čerstvé květiny.

Anonymní řekl(a)...

Díky za komentáře, potěšilo mne, že máte i pozitivní zkušenosti, konečně i já je mám. Tím více mne chování pana náměstka Macka tak překvapilo.
krásný den všem.
Daniela Kolejková